«Полон — це теж місце для подвигу», — «кіборг» із Житомирщини Олег Кузьміних

Свого часу долею легендарного «кіборга» переймалися сотні, тисячі людей по всьому світі. Що вже говорити за рідних, які не знаходили собі місця та робили все, аби визволити його з полону. До речі, там чоловік провів 124 дні, показавши, що й в таких складних, ба навіть більше — у жахливих та нелюдських умовах є місце для подвигу, героїзму.

Не буде зайвим знову трішки згадати про неоціненний подвиг Олега Кузьміних. Тим більше, що днями виповнюється рівно 5 років з цього важливого моменту — 22 травня 2015 року «кіборг» нарешті опинився на волі та був остаточно звільнений з полону бойовиків. Найближчим часом читачі нашого сайту зможуть прочитати й розгорнуте інтерв’ю з паном Олегом та дізнатися, як живе військовий сьогодні. Поки ж розповімо та згадаємо про страшні події полону та звільнення військовослужбовця.

Трішки біографічної довідки

Народився Олег Володимирович Кузьміних в 1977 році. Військовослужбовець є підполковником Збройних сил України, командиром 90-го батальйону 81-ої десантно-штурмової бригади ЗСУ. Саме він був одним із перших добровольців, котрі відправилися в тодішню зону АТО, а наразі ж — зону проведення ООС захищати Україну. Захищав військовий і Донецький аеропорт. На фронт Кузьміних свого часу, між іншим, пішов простим кулеметником.

У полоні терористів

Повертаючись до теми полону, то туди чоловік потрапив взимку 2015 року, коли рятував своїх поранених побратимів, намагаючись вивезти їх з поля бою. Але підступний туман зіграв з чоловіками злий жарт — вони потрапили в полон бойовиків так званої «ДНР».

Не дивно було й те, що тодішній лідер бойовиків Олександр Захарченко не приховував радості від того, що в їх руках опинилася така легендарна особистість, як Олег Кузьміних.

«Це легендарна особистість … Я обіцяю, що полковник почне говорити … Нехай Україна знає свого «героя»… Нехай розповість, як київські карателі знищують мирне населення Донецька…», — говорив тоді Захарченко.

Та не так сталося, як гадалося. Планам бойовиків і російських ЗМІ не судилося збутися. Військовий не зрадив свою Батьківщину, співвітчизників, не оббрехав Україну та її армію, перебуваючи в полоні. Хоча, чесно кажучи, чоловік витерпів чимало. Зокрема, його спершу били. А ще пропонували перейти на ворожий бік самопроголошеної «ДНР».

«Всі розмови зі мною «слідчий» зводив до того, аби схилити мене до переходу на їхній бік. В армії ДНР мені пообіцяли посаду, звання. Навіть сказали, відразу полковника присвоять! Обіцяли гідну зарплату і простору квартиру в Донецьку. Але я не думав про те, щоб порушити присягу, дану Батьківщині і народу України. Полон — це теж місце для подвигу», — згадував Кузьміних в одному зі своїх перших інтерв’ю, яке він дав після звільнення.

Не можна не згадати й про ще один показовий епізод, який відбувся за час полону Кузьміних та деяких його побратимів. Якось його, разом з іншими нашими полоненими, котрі захищали Донецький аеропорт, вивели до натовпу. Там під обстріл потрапила автобусна зупинка, загинуло 13 осіб, а декілька десятків отримали поранення. Розлючені люди накинулися на підполковника, почали його бити, звинувачуючи в загибелі тих 13-ти людей на зупинці.

Втім, це, як виявилося, могло бути й спровоковано. Картинка, історія для російських ЗМІ була вже готова. Після вищезгаданих подій, бійці відвели Кузьміних від натовпу і посадили його в автомобіль.

Олег Кузьміних з рідним братом Сергієм

Серця співвітчизників та українських патріотів підкорили героїзм військового, а також те, наскільки впевнено, мужньо, сміливо Олег тримався при спілкуванні з терористами. В усіх куточках України тоді збирали кошти для родин полонених «кіборгів». Від владних же структур громадськість вимагала найголовнішого — «за будь-яку ціну звільнити їх з полону».

І ось нарешті це трапилося. 22 травня 2015 року підполковник Олег Кузьміних був звільнений з полону, в якому провів, як ми вже зазначали, 124 дні. Невдовзі після свого звільнення, він повернувся до рідного Житомира, де проживає з дружиною і двома доньками.

На наступний день після того, як Олег Кузьміних був на волі, тодішній президент України Петро Порошенко підписав указ про нагородження підполковника Олега Кузьміних Орденом «За мужність» III ступеня за надзвичайну хоробрість і відданість, яка була ним проявлена ​​в питанні захисту державного суверенітету і територіальної цілісності України, а також за вірність військовій присязі.

Комусь, звісно ж, і не віриться, але з тих жахливих часів минуло вже 5 років. На жаль, про завершення військових дій на Сході України поки говорити не доводиться, але хочеться висловити подяку, слова глибокої пошани тим людям, котрі бережуть сьогодні наш з вами спокій та мир. Саме завдяки таким героям, як Олег Кузьміних, ми нині маємо в своєму регіоні мирне небо над головою. Завдячуємо щиро нашим військовим-захисникам, котрі на передовій ціною власного здоров’я та життя захищають свою державу та співвітчизників! Слава Україні! Героям Слава!

за матеріалами censor.net.ua та heroes.profi-forex.org

олег кузьміних кіборг військовий житомирщина річниця полон війна. історія життєва житомир

Источник

Новости Украины