Польща: Євросоюзу потрібна реформа, тому що зараз Німеччина та Франція «головні» серед рівних


Польща: Євросоюзу потрібна реформа, тому що зараз Німеччина та Франція "головні" серед рівних

Матеуш Моравецький у Брюсселі (Фото — Twitter Kancelaria Premiera)

Євросоюзу потрібна глибока реформа, яка повернула б загальне благо і рівність на перше місце у принципах, бо зараз у ЄС «формальна демократія та де-факто олігархія, де влада – в руках найсильніших», наприклад, Німеччини та Франції. Про це в авторській колонці The Spectator написав польський прем’єр Матеуш Моравецький.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

На його думку, ЄС стикається зі зростаючими недоліками у дотриманні свободи та рівності всіх членів.

«Ми все частіше чуємо, що не одноголосність, а більшість має вирішувати майбутнє суспільства. Відхід від принципу одностайності наближає нас до моделі, в якій сильніші й більші домінують над слабшими та меншими. <…> Кожна країна має бути рівною, але політична практика показала, що голоси Німеччини та Франції найважливіші», – нарік Моравецький.

При цьому, пише міністр, звучать голоси, які пропонують скасувати правило одностайності, «щоб дії ЄС ще більші, ніж раніше, залежали від рішень Німеччини».

Читайте також: Боррель виступив за реформу ЄС: Рішення мають ухвалюватися більшістю – не одноголосно

Польський прем’єр аргументував, що «це погана ідея», якби останніми роками Європа чинила так, як хотіла Німеччина.

«Якби вся Європа пішла за Німеччиною, не тільки за ПП-1, а й за ПП-2, залежність від російського газу, путінського інструменту шантажу, була б майже незворотною. Якби Європа прийняла пропозицію Німеччини в червні 2021-го про саміт ЄС-РФ, Путін, ймовірно, був би визнаний повноправним партнером і отримав би гарантію, що ЄС не вдасться до жодних реальних дій на захист України, а санкції могли бути зняті», – написав він, додавши і про зброю ФРН для України.

Захист ЄС від «тиранії більшості» забезпечує принцип одностайності, зробив він висновок. Моравецький визнає: пошуки компромісу між 27 країнами «іноді можуть викликати розчарування» і компроміс може не задовольнити всіх повною мірою.

«Однак це гарантує, що кожен голос буде почутий, а ухвалене рішення відповідатиме мінімальним очікуванням кожної держави-члена», – наголосив автор статті.

  • 3 травня 2022 року прем’єр Італії Драгі заявив, що в ЄС рішення мають прийматися більшістю, а не одноголосно.
  • Німецький канцлер Шольц допускає скасування права вето для членів ЄС та перегляд союзного договору.
  • У червні заступник голови Європарламенту Барлі заявила, що настав час позбавити Угорщину права голосу в ЄС.

Джерело

Новости Украины