Прутський похід 1711 року: що нового з’явилося в експозиції у музеї Полтавської битви у Полтаві

За інформацією: Суспільне Полтава.

На презентацію оновленої експозиції прийшли студенти місцевих вузів. Суспільне Полтава

"Десь з 90-х років у нас була частина тут присвячена саме битві на річці Прут. Ми вперше звернулися до цієї теми, але досліджували зрозуміло по яких джерелах. Це були листи і папери Петра І, праці Соловйова, праці Артамонова – російських істориків. Весною Марина Траттнер запропонувала поновити цю частину експозиції, оскільки вона віднайшла чимало документів", — розповіла заступниця директора заповідника "Поле Полтавської битви" Людмила Шендрик.

Це – карти, плани битв, свідчення учасників подій, переписи листів, а також дипломатичне листування Швеції, Польщі, Туреччини, Англії, Нідерландів і Франції.

Зал, де представлена експозиція. Суспільне Полтава

"Відсканувати це вимагає шалених ресурсів і фінансів, і ресурсів в сенсі людей. У архівістів не було часу на це, адже це було незаплановано. Я їм пояснила, що у нас вивезли цінні документи до Росії, і наших вчених не допускають до вивчення цих документів. А те що спростовувало пропаганду або суперечило — знищили", — продовжила дослідниця шведських архівів Марина Траттнер.

Із оновленою експозицією ознайомилися полтавські історики, дослідники та студенти.

"Як документознавцям нам цікаво як відбувається процес, нова інформація, як нею володіють, як опрацьовують, як її сканують", — додала студентка Валерія Пікалова.

Також з експозицією ознайомилися місцеві дослідники та історики. Суспільне Полтава

"Дуже перспективно адже досліджувати історичні документи, зв’язки з минулим, які раніше були документи, як вони пов’язані з нашою державою, це дуже важливо", — продовжила студентка Діана Соцька.

Прутський похід відбувся на чолі з Петром І на південь України та у Молдову під час Московсько-турецької війни. Він завершився поразкою Московського царства і підписанням Прутського мирного договору.

Читати ще

Читати ще Лісова пожежа на Полтавщині знищила сільську хату-музей

Читати ще Полтавський музей важкої бомбардувальної авіації відкриє для відвідувачів літак МіГ-29

Новости Украины