Путін готується до другої хвилі мобілізації, але не може заплатити вже призваним – ISW


Путін готується до другої хвилі мобілізації, але не може заплатити вже призваним – ISW

Путін (Фото: EPA)

«Часткова мобілізація» не допомогла у досягненні планів російського диктатора Володимира Путіна, тому він, ймовірно, продовжуватиме приховану мобілізацію. Водночас стан російської економіки не дозволяє своєчасно забезпечити обіцяні виплати вже мобілізованим громадянам. Про це йдеться у зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Путін оголосив 4 листопада, що російські війська мобілізували 318 000 осіб із 300 000 затверджених нібито шляхом набору добровольців. За його словами, 49 000 військових уже перебувають в Україні.

Однак твердження Путіна про успішну мобілізацію несумісні з його указом від 4 листопада, який дозволяє російській владі мобілізувати громадян із непогашеною судимістю за деякі тяжкі злочини.

Російський диктатор також підписав укази про поширення статусу військовослужбовців на чоловіків, які проходять службу у добровільних формуваннях, та про звільнення від мобілізації громадян, які проходять альтернативну службу.

На думку аналітиків ISW, ці укази свідчать про те, що Путін готується продовжити таємну мобілізацію в Росії, намагаючись стимулювати добровольців та уникнути соціального напруження.

Губернатори Ростовської, Курської та Воронезької областей РФ заявляли про проведення другої хвилі мобілізації.

В інституті вважають, що дорогі зусилля Росії щодо формування збройних сил продовжуватимуть чинити тиск на російську економіку і можуть спричинити соціальну напруженість, якщо Кремль не виконає своїх фінансових зобов’язань перед мобілізованими.

Путін підписав указ про надання одноразової виплати у розмірі 195 000 рублів (близько $3150) мобілізованим та фізичним особам, які підписали контракт після оголошення «часткової мобілізації» 21 вересня.

Однак російські губернатори вже випускають заяви, в яких намагаються виправдати затримки з виплатами, посилаючись на проблеми з бюджетом та необхідність забезпечувати постачання окупантів, які воюють проти України.

«Невиплати мобілізованим вже викликають соціальну напруженість у Чувашії, наприклад, де 1800 осіб вимагають від області негайно виплатити мобілізованому населенню обіцяні 400 млн рублів (близько $6,5 млн)», – йдеться у зведенні.

  • 1 листопада у Кремлі пообіцяли громадянам РФ, що нової хвилі мобілізації на війну проти України «за старим указом» Путіна не буде.

Читайте також: «Швидше з голоду здохнеш, ніж тебе вб’ють» – перехоплення ГУР

Джерело

Новости Украины