Путін підписав пакет законів: за неявку та відмову воювати росіянам загрожує 10 років в’язниці

Путін підписав пакет законів: за неявку та відмову воювати росіянам загрожує 10 років в'язниці

Президент Росії Володимир Путін підписав низку законів, які передбачають кримінальну відповідальність за відмову брати участь у бойових діях, за добровільну здачу в полон, за дезертирство та неявку військовослужбовців на службу по призову. Документ опубліковано на сайті правової інформації.

Як зазначено в документі, тепер за самовільне залишення частини чи місця служби, а також неявку на службу без поважних причин військовослужбовцям, призовникам та контрактникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі. За подібні дії солдатів садитимуть у в’язницю на строк від 5 до 10 років.

Відповідно до змін у російському Кримінальному кодексі, подібне покарання чекає і на росіян, які перебувають у запасі, під час проходження військових зборів. За добровільну здачу в полон російським військовим тепер загрожує від 3-х до 10 років ув’язнення, а за мародерство – до 15 років позбавлення волі.

21 вересня у Росії оголосили часткову мобілізацію. Влада країни запевнила людей, що закликатимуть лише військових у запасі або з бойовим досвідом. За даними Кремля, йдеться про 300 тисяч резервістів. Тим часом, російські ЗМІ заявили, що в одному з пунктів наказу Путіна засекречено реальну кількість майбутніх призовників — йдеться про мобілізацію до мільйона чоловіків.

Після рішення влади РФ чоловіки призовного віку поспішили залишити країну — усілякими способами вони намагаються виїхати на території сусідніх держав. Польща та країни Балтії вже закрили кордони з РФ, а Фінляндія запроваджує жорсткі обмеження на в’їзд росіян. Тим часом у низці російських міст громадяни почали влаштовувати протести проти мобілізації, але їх розганяють російські силовики. Вже відомо про затримання понад сотні росіян, які протестують.

Джерело

Новости Украины