Рада закликала світ ввести санкції проти «Росатому» через ядерний тероризм на ЗАЕС

Рада закликала світ ввести санкції проти "Росатому" через ядерний тероризм на ЗАЕС

Фото: REUTERS/Alexander Ermochenko

Верховна Рада закликала світ засудити дії Росії на Запорізькій АЕС та визнати їх ядерним тероризмом. Проєкт постанови №7667 підтримали на пленарному засіданні, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Рада звернулась до ООН, ЄС, ОБСЄ, парламентів та урядів держав-членів Міжнародного агентства з атомної енергії.

— Зокрема Рада просить ввести санкції проти «Росатому» та всіх його дочірніх підприємств… та вжити необхідних заходів для … направлення спільної безпекової місії ООН і МАГАТЕ на Запорізьку АЕС із подальшою демілітаризацією станції та виведенням озброєних російських військових і техніки зі станції й усієї прилеглої території, включаючи місто Енергодар, — написав Гончаренко у телеграмі.

Міжнародні організації також просять про призупинення прав Росії як члена МАГАТЕ. За даними «Енергоатому», постанову підтримав 301 народний депутат України.

Також Рада на засіданні у понеділок звернулася до членів Групи з розробки фінансових заходів з боротьби з відмиванням коштів (FATF).

— Мова йде про запит щодо виключення Росії з цієї організації та внесення її до переліку країн з високим ризиком, — пояснив нардеп Олексій Гончаренко.

11 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію. І це може бути, по суті, застосуванням ядерної зброї, але без ядерного удару.

Джерело

Новости Украины