«Реальний інфраструктурний колапс», — Атрошенко пригрозив владі проблемами у Чернігові

Найхолодніше місто України та найменший ПДФО (податок на доходи фізичних осіб, — ред.) — саме це є причиною, чому у міської влади виник конфлікт з керівництвом країни.

Так прокоментував ситуацію, що склалалая навколо ймовірного здорожчання тарифів на тепло у Чернігові міський голова Владислав Атрошенко.

«Зараз я веду діалог з центральною владою, в ході якого намагаюся пояснити, що запропонований урядом механізм компенсації багатомільйонних витрат місцевим бюджетам, пов'язаних з виплатою різниці в тарифах теплогенеруючим підприємствам є несправедливим та неправильним по відношенню до Чернігова. Цей тягар вперше в історії України за рішенням центральної влади лягає на місцеві громади, а держбюджет покриває лише третину (і то, поки теоретично) непланових втрат місцевих бюджетів. Для Чернігова цей механізм є несправедливим ще й тому, що власні надходження бюджету на душу населення, головним з яких є ПДФО, у нас одні з найнижчих в Україні. Але ж одночасно, як північне місто у нас найнижчий температурний режим, а отже і більші затрати на опалення на душу населення…», — йдеться в повідомленні.

Атрошенко також додав, що в понеділок, 1 листопада, він має зустрітися с секретарем РНБО Олексієм Даніловим, де міський голова Чернігова озвучить свої аргументи, а Уряд, в свою чергу піде на поступки — запропонує додаткові варіанти компенсації різниці в тарифах.

«Якщо ж позиція Чернігова буде проігнорована, то ми будемо вимушені компенсувати теплогенеруючим підприємствам всю різницю за рахунок скорочення видатків по всім міським програмам розвитку інфраструктури, підтримки медицини, освіти, спорту…В такому разі, уряд також має нести політичну відповідальність перед чернігівцями за реальний інфраструктурний колапс…», — пише Атрошенко.

Нагадаємо, 29 жовтня під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад в Одесі Президент України Володимир Зеленський заявив, якщо міський голова Чернігова не зможе впоратися з тарифним питанням самостійно, до його розв'язання долучатиметься центральна влада.

Так він відреагував на слова керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка, що Чернігів — єдине місто в Україні, де місцева влада поки не може забезпечити незростання тарифів на опалення.

 29 жовтня на засіданні робочої групи у міськраді схвалили проект нових тарифів на опалення у Чернігові. Згідно нього, тарифи збираються підвищити на 37 відсотків для «Облтеплокомуненерго» та на 7 відсотків для ТЕЦ. Головна причина підвищення тарифів — ріст ціни на газ.

12 жовтня міський голова Чернігова Владислав Атрошенко на нараді публічно пообіцяв, що жодного рішення виконкому на підвищення тарифів не буде, а різницю в тарифах тепловикам покриватимуть з міського бюджету.

Вже за тиждень, 19 жовтня, він допустив підвищення тарифів на тепло. Головна причина — треба близько 140 мільйонів гривень з міського бюджету, щоб покрити різницю у тарифах.

Раніше, 30 вересня Владислав Атрошенко не підписав меморандум між «НАК «Нафтогаз» та головами громад щодо тарифів на тепло. Згідно з ним, місцева влада мала не підвищувати тарифи до кінця опалювального сезону. Покривати різницю мали з бюджету громад, яким в якості компенсації Кабмін запропонував залишити додаткові 4 відсотки податку на доходи фізосіб та понад 13 відсотків акцизу з пального.

Як розповів Владислав Атрошенко, він не підписав цей меморандум, бо платники місцевих податків сплачують їх для того, щоб місцева влада забезпечила харчування дітей в школах та садочках, розвиток інфраструктури, громадський транспорт, якісні медичні послуги.

Фото — ілюстративне.

Источник

Новости Украины