Резніков пояснив, як ЗСУ використовують супутник, куплений Притулою

Резніков пояснив, як ЗСУ використовують супутник, куплений Притулою

Фото: facebook.com/reznikovoleksii

Завдяки супутнику, придбаному телеведучим Сергієм Притулою на зібрані українцями гроші, сили оборони України набули нових можливостей. Тепер наші захисники зможуть цілодобово отримувати дані щодо ситуації на фронті. Про це повідомив у своєму Фейсбуці міністр оборони Олексій Резніков.

— Українці знову вразили світ та реалізували безпрецедентний проект. Тепер ГУ розвідки, ЗСУ та інші складові сил оборони будуть мати дані щодо угрупування супутників компанії ICEYE, які збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Це допоможе набагато ефективніше завдавати поразки ворогові і швидше вигнати його з нашої землі, зберігши при цьому життя наших людей, — пояснив Резніков.

За його словами, зараз наші бійці отримують інформацію з супутників від партнерів, але ці дані мають свої технологічні обмеження щодо роботи. Йдеться про час доби та погодні умови. Також інформація українським захисникам надходить з певною затримкою і не по всім напрямкам.

— Тепер ситуація буде принципово іншою. Завдяки українцям, які зібрали кошти на «Байрактари», вдалося зробити настуне. По-перше, вдалося придбати один супутник, який використовує технологію SAR. Цей супутник, який бачить уночі та через хмари, працюватиме на користь сил оборони України в режимі 24/7. По-друге, одночасно було придбано доступ до цілого сузір’я супутників, наші військові зможуть використати базу даних їхніх фото протягом року, — пояснив міністр.

Як зазначив голова Міноборони, розшифровка знімків буде організована таким чином, щоб дані надходили ЗСУ максимально оперативно. Таким чином, наші захисники зможуть швидко отримувати дані, до яких раніше вони не мали доступу.

ПРО ЩО МОВА?

Наприкінці червня український телеведучий та шоумен Сергій Притула оголосив збір грошей на купівлю трьох ударних безпілотників «Байрактар» для ЗСУ. Зібрати треба було всього 500 мільйонів доларів. Перші два мільйони доларів спочатку акумулював фонд Притули. У результаті  українцям вдалося зібрати за 3 дні 600 мільйонів доларів. Пізніше турецька компанія Baykar заявила, що безкоштовно передасть Україні три безпілотники. Зібрані українцями гроші виробник БПЛА закликав витратити на потреби нашої армії.

Джерело

Новости Украины