Росія не пускає інспекторів із США на свої ядерні об’єкти


Росія не пускає інспекторів із США на свої ядерні об'єкти

Ентоні Блінкен та Сергій Лавров (Фото — EPA)

Росія заявила, що припиняє дію угоди зі США про перехресні інспекції ядерних об’єктів за договором про стратегічні наступальні озброєння (СНО) 2010 року.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

МЗС Росії заявив, що «тимчасово виводить з-під інспекційної діяльності за Договором про СНО свої об’єкти, що підлягають інспекціям за цим Договором» у зв’язку з тим, що санкції США, введені через вторгнення РФ до України, нібито унеможливили російські інспекції в США, а тому Росія припиняє інспекції американської сторони.

За повідомленням The Guardian, Державний департамент США не одразу відреагував на заяву МЗС Росії. Його представник заявив, що «Сполучені Штати … зберігають конфіденційність переговорів між сторонами, що стосуються виконання договору».

Водночас, повідомляють джерела видання, Росія продовжує відповідно до договору СНО повідомляти США про будь-які переміщення або зміни статусу її ядерного арсеналу.

Військові експерти зазначають, що інспекції та повідомлення не є єдиними інструментами взаємного контролю за виконанням договору СНО, а тому призупинення Кремлем інспекцій не ставить договір під загрозу, хоча і є, на їхню думку, «невдалим кроком».

  • 3 лютого 2021 року Росія та США продовжили договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) на п’ять років.

Читайте також: Росія порушила всі три принципи Договору про нерозповсюдження ядерної зброї – МЗС

Джерело

Новости Украины