Росія скликала Радбез ООН щодо Запорізької АЕС. У Зеленського кажуть – РФ хоче вистави


Росія скликала Радбез ООН щодо Запорізької АЕС. У Зеленського кажуть – РФ хоче вистави

Рада безпеки ООН (Фото: EPA)

Росія хоче влаштувати дешеву виставу в ООН, ініціюючи засідання Ради безпеки щодо ситуації на Запорізькій АЕС. Про це написав у Twitter радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Учора зампостпреда РФ в ООН Дмитро Полянський повідомив, що РФ ініціює засідання Ради безпеки на тему Запорізької АЕС – нібито через «українські обстріли». Пізніше у пресслужбі ООН повідомили, що засідання відбудеться 11 серпня, на ньому зокрема виступить директор МАГАТЕ Маріо Гроссі.

Подоляк вважає, що Росія «хоче влаштувати дешеву виставу» у стінах ООН, але забуває, що світ не працює за правилами російського телебачення.

«Росія захоплює найбільшу АЕС Європи, бере в заручники персонал, мінує стіни, зберігає зброю в цехах, обстрілює зі станції міста. Але «провокує катастрофу Україна»?» – риторично написав він.

Постпред Польщі при ООН Кшиштоф Щерський також заявив Polsat news, що ініціювання зустрічі в СБ – частина «гігантської кампанії Кремля з дезінформації».

Він зазначив, що РФ окупувала АЕС, використовує ядерний шантаж, а також хоче викликати енергетичну кризу в Україні, наказавши вимкнути подачу електроенергії від цієї станції. За словами Щерського, Росія хоче дозволити інспекцію АЕС, але на власних умовах.

  • 4 березня 2022 року армія РФ захопила Енергодар та ЗАЕС поруч із містом.
  • 5 серпня Росія влаштувала артилерійські обстріли території біля майданчика ЗАЕС. 6 серпня росіяни влучили по майданчику АЕС безпосередньо поряд зі сховищем відпрацьованого ядерного палива.
  • Президент Володимир Зеленський заявив про ядерний шантаж РФ. G7 вимагає повернути Запорізьку АЕС під контроль України та пустити на станцію МАГАТЕ.

Читайте також: Ядерний шантаж. Навіщо Росії Запорізька АЕС і як вона використовує її проти України

Джерело

Новости Украины