Росія викрала в Україні пшениці приблизно на $1 млрд – Bloomberg


Росія викрала в Україні пшениці приблизно на $1 млрд – Bloomberg

Ілюстративне зображення (Фото — EPA)

Україна втратила врожай пшениці не менш як на $1 млрд через російську окупацію. Про це повідомляє Bloomberg на основі аналізу даних супутникового моніторингу.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Згідно з дослідженням із використанням супутникових знімків NASA Harvest, програми NASA з продовольчої безпеки та сільського господарства, на тимчасово окупованих Росією територіях України було зібрано майже шість млн тонн пшениці. На цих територіях були прибрані близько 88% озимих (в основному залишилися неприбраними поля, що знаходилися вздовж лінії фронту).

Дослідники зазначають, що подальшу долю зібраного зерна простежити важко. Відомо, що Росія експортує морським шляхом зерно, яке з високою ймовірністю вивезене з окупованих територій, до таких країн, як Лівія та Іран, але обсяги такого експорту оцінити важко, оскільки походження вантажів ховається чи фальсифікується. На офіційному рівні Росія заперечує розкрадання зерна з України, проте там відкрито заявляють про транспортування зерна через окуповані українські порти.

Наведені в дослідженні оцінки відносяться тільки до пшениці і не торкаються інших культур або продуктів, які перебували на зберіганні до початку окупації.

Видання нагадує, що раніше головний прокурор Швейцарії (провідного центру торгівлі сировинними товарами) попередив, що продаж викраденої сировини може розцінюватися як воєнний злочин.

  • 15 листопада Володимир Зеленський на G20 презентував гуманітарну програму Grain from Ukraine, яка передбачає прямі закупівлі українського експортного зерна та передачу країнам Африки та Азії, що його потребують.
  • 26 листопада пройшов установчий саміт ініціативи Grain from Ukraine. Зеленський повідомив, що на ньому для цієї програми було зібрано $150 млн.

Джерело

Новости Украины