Росія втратила $8 млрд від стелі на нафту — МЕА

Росія втратила $8 млрд від стелі на нафту - МЕА

Фото: Совкомфлот Експорт російської нафти різко скоротився після запровадження ембарго

Введена західними країнами стеля цін на нафту з Росії досягла своїх цілей, вважають у МЕА.

Внаслідок запровадження стелі цін на російську нафту нафтогазові доходи Росії у січні скоротилися приблизно на третину. Про це сказав голова Міжнародної енергетичної агенції (МЕА) Фатіх Бірол, повідомило напередодні агентство Reuters.

За його даними, Росія минулого місяця заробила на продажу нафти та газу на 8 млрд доларів менше, ніж за аналогічний період минулого року. Падіння доходів становило 30%.

За словами Бірола, введена стеля цін на нафту з Росії досягла цілей «як щодо стабілізації нафтових ринків, так і зі скорочення доходів Москви від експорту».

Раніше аналітики Центру досліджень Хельсінкі в галузі енергетики і чистого повітря (CREA) підрахували, що Росія втрачає по 172 млн доларів на добу через стелю цін на нафту. Втрати зростуть до 280 млн доларів на день, коли з 5 лютого обмеження буде поширене на нафтопродукти.

Як відомо, з 5 грудня почало діяти ембарго ЄС на російську нафту, що поставляється морем. Водночас Євросоюзом, країнами G7 та Австралією була встановлена стеля на російські постачання нафти на рівні 60 доларів за барель.

Крім того, з 5 лютого ЄС встановив два граничні рівні цін на нафтопродукти з Росії. На нафтопродукти, які торгуються зі знижкою до сирої нафти, буде встановлено граничну ціну на рівні 45 доларів за барель. До цієї категорії належить, наприклад, мазут.

Другу граничну ціну на рівні 100 доларів за барель буде встановлено щодо нафтопродуктів високої переробки, що торгуються з премією до сирої нафти. До цієї групи належать бензин та дизпаливо.

У відповідь президент Росії Володимир Путін підписав указ про заборону на постачання нафти «недружнім» країнам.

Джерело

Новости Украины