Росію потрібно позбавити можливості зловживати голосуваннями в Раді Безпеки ООН — Кулеба


Росію потрібно позбавити можливості зловживати голосуваннями в Раді Безпеки ООН - Кулеба

Дмитро Кулеба (Фото — МЗС України)

Україна та партнери повинні працювати над тим, щоб позбавити Росію можливості зловживати її правами у Раді Безпеки ООН та застосувати для цього наявні юридичні інструменти. Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Під час онлайн-дискусії на тему нелегітимності статусу Росії в Раді Безпеки ООН міністр сказав, що РФ неминуче вдаватиметься до зловживань, тимчасово ставши головою в Раді Безпеки ООН, і використовуватиме їх для просування власної пропаганди та проштовхування неправомірних рішень.

Кулеба сказав: навіть «сам факт російського головування свідчить про те, що щось відбувається не так в архітектурі світової безпеки».

Він вважає, що Росія «має бути загнана в кут наявними юридичними процедурами, щоб не мати змоги розповсюджувати брехню про війну в Україні та зловживати своїм головуванням».

  • З 1 квітня Росія має на один місяць взяти на себе головування в Раді Безпеки ООН. Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця запропонував триетапний процес, як цього не допустити. Кулеба назвав «невдалим жартом» головування Росії у Раді Безпеки ООН з 1 квітня.
  • Україна ініціювала процес виключення Росії із постійного членства у Раді Безпеки ООН з правом вето та всієї організації загалом, повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба.
  • Генсек ООН Антоніу Гутерріш готовий бути медіатором для України та Росії, але за згодою всіх сторін.

Читайте також: РФ скликала Радбез ООН через «русофобію». Кислиця: Геббельса на фарш, тут потрібні санітари

Джерело

Новости Украины