Шольц про війну: Китай несе особливу відповідальність, важливо, щоб РФ дотримувалася принципів ООН


Шольц про війну: Китай несе особливу відповідальність, важливо, щоб РФ дотримувалася принципів ООН

Олаф Шольц (Фото: канцелярія канцлера ФРН)

Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Китай несе «особливу відповідальність» у контексті війни Росії проти України та зазначив, що важливі слова Пекіна про те, що необхідно дотримуватись принципів ООН. Про це він повідомив напередодні візиту до КНР.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За його словами, війна РФ проти України кидає виклик міжнародному порядку миру та безпеки. Він зазначив, що російський диктатор Володимир Путін «більше не ухиляється від загрози ядерної зброї».

«Водночас він погрожує перетнути червону межу, проведену всім людством. На початку року Китай чітко позиціював себе проти застосування або навіть погрози застосування ядерної зброї в декларації з іншими постійними членами Ради Безпеки ООН. Як постійний член Ради Безпеки Китай несе особливу відповідальність. Важливими є чіткі слова з Пекіна до Москви – відстоювати Статут ООН та його принципи», — заявив канцлер.

Серед принципів ООН він згадав суверенітет та територіальну цілісність усіх держав і сказав, що жодна країна не є «заднім двором» іншої.

  • Путін дав «цікавий коментар», коли сказав про побоювання Китаю з приводу ведення війни РФ проти України, повідомив речник Державного департаменту США Нед Прайс.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що позиція Китаю з приводу війни вигідніша Україні, ніж Росії.
  • У Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що глава МЗС РФ Сергій Лавров нібито сказав своєму китайському колезі Ван І, що Росія готова «вести діалог» з Україною та США.

Читайте також: Шольц їде до КНР та обговорить із Сі Цзіньпіном Україну. Бербок: Повинен відстоювати стратегію ФРН

Джерело

Новости Украины