Швеція екстрадує першого турецького громадянина в рамках угоди з Туреччиною щодо НАТО


Швеція екстрадує першого турецького громадянина в рамках угоди з Туреччиною щодо НАТО

Реджеп Тайіп Ердоган (Фото: EPA)

Уряд Швеції ухвалив рішення про екстрадицію до Туреччини людини, яку розшукують за шахрайство. Це перший випадок після того, як Туреччина висунула вимогу екстрадувати ряд осіб в обмін на дозвіл Стокгольму офіційно подати заявку на членство в НАТО. Про це повідомляє Reuters.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Швеція збирається екстрадувати 30-річного турецького громадянина – це стане першим відомим випадком екстрадиції до Туреччини з моменту укладання угоди.

«Це звичайна рутинна справа. Вказана людина є громадянином Туреччини, вона була засуджена за шахрайство в Туреччині в 2013 і 2016 роках, – повідомив міністр юстиції Швеції Морган Йоханссон. – Верховний суд у звичайному порядку розглянув питання і дійшов висновку, що перешкод для екстрадиції немає».

У шведському Мін’юсті відмовилися повідомити, чи була ця людина у списку осіб, екстрадицію яких вимагала Туреччина, чи надати додаткові коментарі щодо цього питання.

Шведська телекомпанія SVT повідомила, що чоловіка було засуджено в Туреччині на 14 років тюремного ув’язнення за кількома звинуваченнями в шахрайстві з банківськими картками.

Водночас кандидат на екстрадицію стверджує, що його засудили неправомірно, тому що він прийняв християнство, відмовився проходити військову службу та має курдське коріння.

  • Туреччина зняла вето на заявку Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО в червні після кількох тижнів напружених переговорів, під час яких Анкара звинуватила дві скандинавські держави у приховуванні, за словами Туреччини, бойовиків забороненої в цій країні Робочої партії Курдистану (РПК).
  • У рамках угоди Туреччина представила список людей, яких вона хотіла, щоб Швеція видала, а в середині липня турецька влада висловила розчарування через відсутність прогресу.

Джерело

Новости Украины