Швейцарія наближається до скасування заборони на реекспорт зброї до України – Reuters


Швейцарія наближається до скасування заборони на реекспорт зброї до України – Reuters

Фото: depositphotos.com

У Швейцарії дедалі сильніше почали лунати голоси до змін у політиці нейтралітету, які б дозволити постачати Україні зброю та боєприпаси, виготовлені Швейцарією. Про це пише Reuters.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Ми хочемо бути нейтральними, але ми є частиною західного світу», – сказав агентству Тьєррі Буркарт, лідер Партії лібералів FDP (одна з найбільших у Швейцарії), яка подала пропозицію до уряду дозволити реекспорт зброї в країни з демократичними цінностями, подібними до швейцарських.

«У нас не повинно бути вето на те, щоб забороняти іншим допомагати Україні. Якщо ми робимо це, то підтримуємо Росію, а не дотримуємося нейтральною позиції», – сказав він.

Видання пише, що схожої думки дотримуються швейцарські соціал-демократи та зелені ліберали.

Проти змін виступають у Партії зелених. Там кажуть, що поступки на користь України можуть стати «слизькою доріжкою» до скасування всіх обмежень, що було б несумісним з нейтралітетом Швейцарії.

Прихильником дотримання нейтралітету залишається також Швейцарська народна партія (SVP). Її представники вважають відповідний закон основою миру та процвітання країни, але окремі з них наголошують: ситуація, що склалася довкола заборони, негативно впливає на збройову галузь Швейцарії.

Соцопитування Sotomo, опубліковане в неділю, показало, що 55% респондентів у Швейцарії виступають за дозвіл на реекспорт зброї в Україну. Якби це запитання поставили до війни, то відповідь, ймовірно, була б меншою за 25%, заявили організатори опитування.

  • Раніше Швейцарія відмовлялася давати дозвіл на постачання Україні снарядів до зеніток Gepard.
  • 11 січня 2023 року Мадрид заявив, що Швейцарія накладає вето на деякі види зброї, які Іспанія хотіла б поставити Україні.
  • 24 січня повідомлялося, що Швейцарія вирішила припинити блокувати постачання озброєнь Україні та дозволить європейським країнам передавати Києву зброю швейцарського виробництва.

Джерело

Новости Украины