Сі Цзіньпін має поговорити із Зеленським, якщо Китай хоче миру в Україні — МЗС Канади


Сі Цзіньпін має поговорити із Зеленським, якщо Китай хоче миру в Україні — МЗС Канади

Сі Цзіньпін (Фото: EPA)

Якщо КНР реально хоче миру в Україні, то її лідер Сі Цзіньпін має поговорити з президентом Володимиром Зеленським. Про це заявила міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі, цитує її La Presse.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За її словами, Китай заявляє, що хоче відіграти свою роль у припиненні війни РФ проти України, у такому разі Сі має взяти слухавку телефону та поговорити із Зеленським.

Вона зазначила, що обговорювала це питання з главою МЗС Китаю Цинь Ганом у кулуарах саміту G20 в Індії.

«Ми закликаємо Китай забезпечити, щоб Сі провів розмову з президентом Зеленським. Між ними не було телефонних розмов із 24 лютого 2022 року», — заявила Жолі.

Дипломатка наголосила, що Китай має і може відіграти свою роль не лише допомагаючи Росії.

Раніше Зеленський сказав, що перш за все планує зустрітися з Сі Цзіньпіном, а Китай має підтримувати українську «формулу миру» і вивести російські війська з території України, якщо в КНР поважають суверенітет інших держав.

ДОВІДКА. Китай заявляє про свою «нейтральну» позицію щодо війни Росії проти України, яку Пекін називає «українською кризою». КНР неодноразово повторювала кліше російської пропаганди про те, що РФ на війну «спровокували» НАТО та США, а також не засуджувала війну, яку Москва веде для знищення українського народу, однак одночасно заявляла про відданість принципу територіальної цілісності та непорушності встановлених кордонів. Китайські офіційні особи регулярно закликають до переговорів та кажуть, що вони «за мир у всьому світі».

  • МЗС Китаю опублікувало «мирні» пропозиції щодо врегулювання війни РФ проти України з 12 пунктів. Там загальні фрази та заклики до переговорів.
  • У НАТО та США застерігають, що Китай може погодитися на постачання зброї Росії для ведення війни проти України. Також у ЗМІ з’явилася інформація, що РФ веде переговори з китайською компанією щодо закупівлі 100 ударних безпілотників. У МЗС КНР спростовують цю інформацію.
  • Байден: Сі Цзіньпін сказав мені — майбутнє Китаю залежить від Заходу. За допомогу РФ будуть наслідки.

Читайте також: Зеленський хоче зустрітися із Сі Цзіньпіном. МЗС Китаю відповідає ухильно: Зв’язок з усіма

Джерело

Новости Украины