Сі Цзіньпін не висловлює бажання говорити не лише з Зеленським, а й з Байденом – Reuters


Сі Цзіньпін не висловлює бажання говорити не лише з Зеленським, а й з Байденом – Reuters

Сі Цзіньпін (Фото: EPA)

Китайський лідер Сі Цзіньпін не виявляє інтересу до телефонної розмови з президентом США Джо Байденом. Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Байден заявив у лютому, після того як американський винищувач збив китайську повітряну кулю-шпигун, що він планує поговорити з Сі про цей епізод й прояснити ситуацію між США та Китаєм.

Але, попри зусилля американських дипломатів, джерела повідомили Reuters, що китайці не виявили особливого інтересу до такого дзвінка, який став би першою відомою взаємодією лідерів США та Китаю після зустрічі G20 на Балі у листопаді 2022 року.

Зазначається, що держсекретар США Ентоні Блінкен зустрічався із главою МЗС Китаю Ван І на Мюнхенській конференції з безпеки у лютому, після інциденту з повітряною кулею, але це не зняло напруженості.

Джерело Reuters назвало ту розмову найбільш антагоністичною взаємодією між США та Китаєм з початку роботи адміністрації Байдена.

Це джерело сказало, що Китай відмовився координувати зустріч, змусивши головного дипломата Держдепартаменту зі Східної Азії Деніела Критенбрінка особисто знайти Ван І в конференц-центрі, щоб запитати, чи відбудеться його зустріч із Байденом.

Зараз у Китаї перебуває заступник помічника держсекретаря США у справах Китаю, Тайваню та Монголії Рік Вотерс, й людина, знайома з його планами, сказала, що він, ймовірно, спробує закласти основу для візиту Блінкена.

Як зазначається, ще більше ускладнює ситуацію зупинка в США наступного тижня та на початку квітня президентки Тайваню Цай Інвень, яка, згідно з джерелами, знайомими з планами, може зустрітися зі спікером Палати представників республіканцем Кевіном Маккарті.

  • 21 березня президент Володимир Зеленський сказав, що домовленостей про розмову чи зустріч лідерів Китаю та України ще немає, Київ поки не отримав від КНР жодної конкретики щодо цього.
  • Сі Цзіньпін перебував із триденним візитом у Москві: 20 березня 2023-го він провів переговори з Путіним тет-а-тет, 21-го – з розширеними делегаціями.
  • Блінкен назвав союз Китаю та Росії «шлюбом з розрахунку».

Читайте також: Остін: Сі Цзіньпін і Путін у Москві – це тривожний сигнал, що Китай підтримує Росію

Джерело

Новости Украины