Сьогодні відбудеться засідання Ради безпеки ООН з питання Запорізької АЕС

Сегодня состоится заседание Совбеза ООН по вопросу Запорожской АЭС

Що важливо, саме країна-окупант росія виступила ініціатором скликання Ради безпеки ООН. В Офісі Зеленського подібні дії агресора назвали "дешевою виставою".

Засідання Ради Безпеки ООН розпочнеться у четвер, 11 серпня, о 15:00 за східноамериканським часом (о 22:00 за Києвом). Рада безпеки розгляне питання безпеки Запорізької АЕС у зв'язку з російським вторгненням в Україну та посиленням бойових дій на півдні країни.

Фактично засідання скликається з ініціативи Росії, яка планує виступити з "важливими заявами" щодо ситуації із Запорізькою АЕС та ядерною безпекою в Європі. Очікується, що росія, яка озброєним шляхом захопила ЗАЕС у березні цього року, а тепер з території станції здійснює щоденний артилерійський обстріл українських міст, намагатиметься перекласти відповідальність за події на станції на Україну  і звинуватити її в "ядерному тероризмі".

Варто зазначити, що будь-яке подібне засідання Ради безпеки ООН приречене бути просто майданчиком для російської пропаганди і жодних реальних рішень тут прийнято бути не може апріорі, тому що росія є постійним членом СБ і має право вето. Тож швидше за все сьогоднішнє засідання перетвориться на фарс.

Водночас, за словами іноземних дипломатів, росія вдалася до цього кроку через "хитність своєї позиції, оскільки саме вона, окупувавши частину України та захопивши АЕС, створює загрози, пов'язані з ядерною безпекою". Ця проблема постійно обговорюється на конференції країн-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка проходить у Нью-Йорку з 1 по 26 серпня.

— Таким чином росія намагається процедурними питаннями (бо вона ініціює обговорення) перекласти провину на Україну, але нічого в неї не вийде, — наголосив один із дипломатів.

За даними секретаріату СБ, імовірно, про ситуацію на станції доповідатиме гендиректор МАГАТЕ Маріано Гроссі, який перебуває у відпустці, але може перервати її для участі у засіданні. Таке бажання висловив головуючий у серпні в Раді безпеки Китай.

У свою чергу, в Офісі Президента України прокоментували ініціацію російською федерацією засідання Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй через ситуацію на Запорізькій АЕС.

— Росія захоплює найбільшу АЕС Європи, бере в заручники персонал, мінує стіни, зберігає зброю в цехах, обстрілює зі станції міста. Але "провокує катастрофу Україна?" Кремль хоче ініціювати чергову дешеву виставу у стінах ООН, але забуває: світ не працює за правилами російського телебачення, — зазначив радник голови ВП Михайло Подоляк.

Тим часом, колаборанти вивезли мешканку Мелітополя у поле та змусили на камеру співати гімн росії.

Новости Украины