США: Китай підтримує Росію у війні. Байден говорив про це з Макроном перед його поїздкою


США: Китай підтримує Росію у війні. Байден говорив про це з Макроном перед його поїздкою

Емманюель Макрон та Сі Цзіньпін (Фото: EPA)

У Державному департаменті США заявили, що Китай підтримує РФ у війні проти України та кидає виклик міжнародному порядку. Про це на брифінгу повідомив речник Держдепу Ведант Патель, коментуючи поїздку президента Франції Емманюеля Макрона до Пекіна.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За його словами, Джо Байден говорив з Макроном перед його візитом до Пекіна і під час розмови вони підтвердили підтримку України з боку США та Франції.

Він зазначив, що країни «поділяють занепокоєння щодо виклику, який КНР кидає міжнародному порядку, що ґрунтується на правилах».

«Продовжується підтримка Пекіном війни Росії проти України. Я дозволю нашим французьким союзникам детальніше говорити про їхні стосунки з КНР, але це те, на чому ми зараз перебуваємо», — сказав дипломат.

ДОВІДКА. Китай заявляє про свою «нейтральну» позицію щодо війни Росії проти України, яку Пекін називає «українською кризою». КНР неодноразово повторювала кліше російської пропаганди про те, що РФ на війну «спровокували» НАТО та США, а також не засуджувала війну, яку Москва веде для знищення українського народу, однак водночас заявляла про відданість принципу територіальної цілісності та непорушності встановлених кордонів. Китайські офіційні особи регулярно закликають до переговорів та кажуть, що вони «за мир у всьому світі».

  • 6 квітня 2023 року президент Франції прибув до Китаю з офіційним візитом. Макрон заявив, що розраховує на Китай, щоб той «привів Росію до тями».
  • Під час зустрічі з Макроном Сі Цзиньпін сказав, що використання ядерної зброї є «неприпустимим».
  • Раніше глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Китай ще не вирішив, чи вкладати сили у мирне врегулювання війни, чи посилити підтримку РФ. 

Читайте також: Макрон у Китаї заявив, що з Росією потрібна «більш напружена» розмова. Сі говорив про «мир»

Джерело

Новости Украины