Суд відмовив УПЦ МП в забезпеченні позову щодо Лаври. Перше засідання по суті — 26 квітня


Суд відмовив УПЦ МП в забезпеченні позову щодо Лаври. Перше засідання по суті - 26 квітня

Києво-Печерська лавра (Фото: Олександр Ігнатенко/Facebook) доповнено

Суд відмовив Українській православній церкві Московського патріархату у забезпеченні позову у справі щодо розірвання в односторонньому порядку договору про оренду Києво-Печерської лаври. Про це йдеться у відповідній ухвалі Господарського суду Києва від 30 березня 2023 року.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

23 березня представники УПЦ МП звернулись до суду через рішення влади про розірвання договору оренди.

Суд відмовив у забезпеченні позову представникам УПЦ МП до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсним правочину щодо одностороннього розриву договору, застосування наслідків недійсності розірвання договору про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю.

У рішенні суду йдеться, що позивач надав недостатньо доказів та обґрунтувань щодо своїх вимог.

Зокрема, в УПЦ МП заявили, що у разі «виселення» представників Московського патріархату нібито можливе знищення чи пошкодження майна, передача третім особам у власність/користування, надання дозволів іншим релігійним організаціям на проведення богослужінь, порушення прав громадян України на свободу віросповідання та на житло.

«Такі твердження позивачем жодними доказами не підтверджені та не обґрунтовані, крім того, наведені, на думку позивача, можливі порушення прав на віросповідання та житло стосуються захисту інших прав, які не пов`язані з предметом заявленого позову», – йдеться в ухвалі суду.

Читайте також: «Ми тут назавжди». Як пройшов (не) останній день УПЦ МП в Києво-Печерській лаврі

ДОПОВНЕНО О 20:15. В УПЦ МП відреагували на ухвалу суду, зазначивши, що в рамках цього позову було подано заяву про забезпечення позову з проханням, щоб на час розгляду справи по суті щодо монастиря не вчинялись «протиправні дії».

Відмову у задоволенні заяви про забезпечення позову в УПЦ МП назвали «безпідставною», але наголосили, що це ще не свідчить, що суд відмовив у задоволенні позову – розгляд призначено на 26 квітня 2023 року.

Також в УПЦ МП зібрались оскаржувати відмову суду у забезпеченні позову в апеляційному порядку.

  • До 29 березня монастир мав залишити заповідник, оскільки перевірка виявила 36 новобудов на території Нижньої лаври. Детальніше про «виселення» УПЦ МП з Лаври читайте в тексті LIGA.net.
  • 29 березня представник УПЦ МП митрополит Климент заявив, що комісія Мінкульту в Лаврі «не працюватиме, бо немає судового рішення».
  • Сьогодні комісію Мінкульту, яка мала розпочати опис майна, невідомі не пустили на територію Лаври. Один зі священників заважав працювати знімальній групі Суспільного, штовхнув кореспондентку та зірвав кріплення на камері оператора.
  • Мінкульт подав заяву до поліції. Також із заявою до поліції звернулись журналісти, правоохоронці відкрили провадження.

Дивіться також: «Господь не простить ні вам, ні вашій родині». Намісник Лаври Павло пригрозив Зеленському – відео

Джерело

Новости Украины