Туреччина пропонує продовжити зернову угоду на рік


Туреччина пропонує продовжити зернову угоду на рік

Фото: EPA

Туреччина пропонуватиме продовжити зернову угоду, термін дії якої спливає через два тижні, на наступні дванадцять місяців, заявив у понеділок, 7 листопада, міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

«Україна дала гарантії безпеки Росії через Туреччину. Ми запропонуємо продовжити угоду ще на один рік», – цитує Акара турецьке видання TGRT Haber.

2 листопада російський диктатор Володимир Путін заявив, що Росія повертається до зернової угоди, нібито отримавши від України «гарантії» невикористання коридору у військових цілях. Але його й так не використовували у військових цілях, тому про жодні нові зобов’язання з боку України не йдеться, запевнили в МЗС України.

Чорноморську зернову ініціативу підписали 22 липня з можливістю автоматичного продовження, і Туреччина пропонує не обмежуватися невеликими терміном.

«Зернова ініціатива – хороший приклад не лише відправлення зерна, а й того, що сторони можуть розв’язувати деякі проблеми шляхом переговорів», – сказав Акар.

Він вважає, що за цією ж моделлю можна було б навіть домовитися про припинення вогню «найближчими днями».

«Ми щиро бажаємо, щоб шлях до миру та безпеки був відкритий, і цей конфлікт між нашими двома сусідніми країнами над Чорним морем був припинено мирними засобами та методами», – сказав він.

  • 29 жовтня окупанти в Севастополі повідомили про «атаку дронів» в акваторії Севастопольської бухти.
  • Того ж дня Росія заявила, що призупиняє участь у «зерновій угоді» через атаку в Севастополі, але вранці 2 листопада, після того, як Туреччина, Україна та ООН погодили подальший прохід зерновозів, попри демарш Кремля, повернулася в угоду.

Читайте також: «Ключ лежить в Анкарі». Чи зможе зернова угода працювати без Росії

Джерело

Новости Украины