Туреччина вихваляється торговим бумом з Росією, ігноруючи заклики до санкцій – Bloomberg


Туреччина вихваляється торговим бумом з Росією, ігноруючи заклики до санкцій – Bloomberg

Реджеп Ердоган і Владімір Путін, 5 августа (фото – ЕРА)

Турецький експорт до Росії на серпень перебуває на найвищому рівні з 2014 року, поки офіційна Анкара намагається бути нейтральною між країною-окупантом РФ та країною-жертвою нападу Україною, а не обирати бік. Про це, посилаючись на дані торгової статистики, пише Bloomberg.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Агентство нагадало, що санкції через тотальну агресію Росії проти України змусили її перенаправити продаж нафти на інші ринки та спровокували відтік транснаціональних корпорацій.

Туреччина не запровадила санкції проти Росії за її напад на Україну, намагається балансувати у відносинах з обома країнами та бути посередником. Вона продає Україні ударні дрони Bayraktar TB2 та водночас заохочує російські інвестиції, які приносять Кремлю іноземну валюту.

«Одна країна відкрито вихваляється бумом у торгівлі з Росією – це Туреччина», – пишуть журналісти.

Читайте також: На Заході зростає занепокоєння щодо поглиблення зв’язків Туреччини з Росією – FT

Вони зазначили, що глава турецького Мінтрансу Аділь Караїсмаїлоглу у Twitter відзначив зростання автоторгівлі з Росією на 58% за перші чотири місяці року, «що свідчить про зростаючу логістичну потужність Туреччини».

Агентство пише, що це лише один приклад масштабного сплеску турецького експорту до Росії, який, за даними держслужби статистики TurkStat, у першому півріччі досяг восьмирічного максимуму – $2,91 млрд.


Туреччина вихваляється торговим бумом з Росією, ігноруючи заклики до санкцій – Bloomberg

«Золоте дно – хороша новина для президента Реджепа Тайіпа Ердогана, який прагне збільшити експорт у межах того, що він називає «новою економічною моделлю». Але це засмутить союзників Туреччини по НАТО в США та Європі, які намагалися виступити єдиним фронтом, щоби ізолювати російську економіку за допомогою санкцій», – зазначається у матеріалі.

  • 18 липня глава МЗС Кулеба заявив, що Туреччина «веде складну гру з балансування» і Україна має питання до політики країни.
  • 8 серпня Ердоган звинуватив когось у безвідповідальності та бажанні продовжувати війну.
  • Як заявив посол України в Анкарі, Ердоган впливає на Путіна «певним чином, має свої важелі».

Читайте думку: Що там з економікою: для економіки гірше за війну може бути тільки війна і висока інфляція

Джерело

Новости Украины