В Україні запровадили графіки відключення електроенергії: де не буде світла

В Україні 23 січня зберігається дефіцит електроенергії. У більшості регіонів діють графіки стабілізаційних вимкнень.

«Споживання зросло через похолодання», – повідомили в «Укренерго». Як повідомляє ДТЕК, у Києві та Київській області тих обсягів електроенергії, які їм виділило «Укренерго» на 21 січня, вистачить для дотримання планових графіків стабілізаційних відключень. За можливості енергетики намагатимуться не відключати струм у «сірі» зони. Однак, якщо споживання струму зростатиме, для стабілізації доведеться відключати також і тоді.

На Одещині до 7 ранку 23 січня діяли екстрені відключення електроенергії. Наразі в області використовують графіки стабілізаційних відключень.

На Дніпропетровщині також діють графіки стабілізаційних відключень. Перевірити інформацію про поточні та заплановані відключення можна тут.

У Полтавській області за можливості використовуватимуть лише одну чергу відключення. «На 23 січня НЕК «Укренерго» довело ліміт по потужності у Полтавській області: з 00:00 до 7:00 — 377 МВт та з 7:00 до 24:00 — 434 МВт. Для порівняння 23 січня 2022 року максимальна потужність становила 812 МВт», – повідомляють у компанії.

Трохи краща ситуація у Запорізькій області. Стабілізаційні відключення діятимуть лише до 20.00. Опісля, якщо не буде обстрілів, відключень не буде. «За графіком погодинні відключення для кожної з черг триватимуть по 4 години з можливою невеликою затримкою на доїзд фахівців ПАТ «Запоріжжяобленерго» до обладнання. Можлива затримка у разі оголошення повітряної тривоги», – зазначають у компанії.

Коли ситуація стабілізується?

Попри всі спроби, РФ так і не вдалося знищити українську енергосистему. З потеплінням обсяги споживання електроенергії знижуватимуться, це дозволить стабілізувати ситуацію та нормалізувати графіки. Крім того, багато європейських країн уже пообіцяли надати допомогу, розпочали виробництво трансформаторів для України.

Період повного відновлення енергосистеми триватиме кілька років. Проте весь цей час українці хоч і з обмеженнями, проте матимуть електроенергію. Якщо ж ракетні атаки припиняться, вже цього року можливе значне покращення ситуації.

Джерело

Новости Украины