ВПС Румунії можуть стати прикладом для навчання українських льотчиків роботі на F-16 – AFmag


ВПС Румунії можуть стати прикладом для навчання українських льотчиків роботі на F-16 – AFmag

Винищувач F-16 (фото: EPA)

Навчання льотчиків Повітряних сил Збройних Сил України польотам на американських винищувачах F-16 може проводитися за тренувальною програмою, яку кілька десятиліть використовують для румунських ВПС. Про це йдеться у статті Air Force magazine.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Командування навчання та підготовки ВПС США має курс для пілотів країн-партнерів та союзників, який можна адаптувати для України. Це шестимісячний курс початкової кваліфікації ANG International Initial Qualification (Advanced).

Румунські ВПС завершують перехід від радянських МіГ-21 до збудованих у США F-16. Їхні льотчики проходять навчання на авіабазі Національної гвардії Морріс, штат Арізона.

Полковник Брант А. Патнем, заступник командира 162 авіакрила в Моррісі, бачив, як покоління східноєвропейських льотчиків-винищувачів, таких як румунські, закінчували американські навчальні програми, і він вважає, що українці досягнуть успіху в цій програмі.

«Згідно з тим, що я чув, я думаю, що вони ідеально впишуться в те, чим ми тут займаємося», – сказав він в інтерв’ю журналу Air Force Magazine.

Представник ВПС США сказав, що іноземні льотчики-винищувачі в США зазвичай починають з кількох тижнів на навчально-тренувальному літаку Т-6, потім проводять кілька місяців, літаючи на швидшому Т-38. Після закінчення навчання пілот може записатися на базовий курс бойових льотчиків.

Більша частина курсу використовує модель F-16C, оскільки більшість пілотів літатимуть на одномісних літаках, коли повернуться додому.

Випускники курсу досягають рівня підлеглого головному екіпажу і, як очікується, продовжать літати під наглядом ще протягом 500 годин.

Читайте також: Український льотчик «Джус» хоче воювати на F-16: Потрібна не лише якість, а й кількість

  • 7 травня 2022 року міністр оборони Резніков повідомив, що веде переговори про початок навчання українських льотчиків на західних штурмовиках та винищувачах. Вони «заочно» готуються пересісти на такі літаки.
  • Начальник ГУР Буданов заявив, що українці зможуть керувати F-22 та F-35 та ефективно бити ворога.
  • Пентагон вивчає можливість передачі Україні винищувачів, хоча на початку липня президент Зеленський заявляв, що «вже ніхто не чекає на авіацію».
  • У Конгресі США запропонували виділити $100 млн на навчання українських пілотів на F-15 та F-16.
  • 21 липня у США не виключили передачу Україні бойових літаків А-10.
  • Начштабу ВПС США натякнуло, які літаки можуть передати ЗСУ.

Читайте також: У РФ дефіцит асів, великі втрати ВПС та старі Су-25 для «вагнерівців»: розвідка Британії

Джерело

Новости Украины