У Бундестазі підтвердили, що США схвалять, якщо Німеччина передасть Україні танки Leopard 2


У Бундестазі підтвердили, що США схвалять, якщо Німеччина передасть Україні танки Leopard 2

Марі-Агнес Штрак-Циммерман (Фото: EPA)

Глава оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман підтвердила, що США схвалять передання Німеччиною Україні танків Leopard 2, про що раніше повідомляло видання FAZ із посиланням на джерела. Про це вона написала у Twitter.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Видання повідомляло, що восени Сполучені Штати нібито дали зрозуміти Німеччині, що схвалять постачання німецьких основних бойових танків Leopard 2 Збройним Силам України для протистояння російським окупантам, якщо Берлін зважиться на такий крок.

У жовтні Джейк Салліван (радник президента США Джо Байдена з нацбезпеки) «поінформував про це» Єнса Плетнера, радника із зовнішньої політики канцлера Олафа Шольца.

За словами Штрак-Циммерман, цю інформацію їй підтвердили під час візиту до Вашингтона у всіх її дискусіях у Державному департаменті та Конгресі.

«Наші партнери очікують, що Німеччина виконає свої зобов’язання. Ми не повинні кидати Україну. Їм потрібні танки», — написала вона.

Канцлер ФРН Олаф Шольц та правляча коаліція різними способами пояснювали, чому немає відмашки на «леопарди» для ЗСУ: це нібито не підтримує частина електорату, таке нібито потрібно погоджувати з союзниками або довго вчитися керувати танком, що Україна не має інфраструктури для їхнього обслуговування. Також озвучувалося, що Німеччина не дасть бронетехніку першою, поки це не зроблять США з танком Abrams.

  • Ще у вересні голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн говорила, що «якщо українці кажуть, що їм потрібні бойові танки, треба їх дати».
  • 1 грудня генсека НАТО Столтенберга запитали про танки Leopard для ЗСУ; сказав, що є «велика логістична проблема».
  • Для глави МЗС Кулеби загадка, чому Німеччина не дає Україні «леопарди».

Читайте також: У Бундестазі заявили, що переговори з Путіним та його наступниками неможливі: Це терорист

Джерело

Новости Украины