У Європі закачування газу в ПСГ перевищили відбір

У Європі закачування газу в ПСГ перевищили відбір

Фото: Getty Images Наразі ПСГ Європи заповнені на 55,75%

Це відбувається на тлі теплої погоди у регіоні, високої частки вітрогенерації та зниження споживання газу у вихідні.

Закачування газу в підземні сховища Європи другий день поспіль перевищує відбір з них у зв’язку зі швидким закінченням опалювального сезону. Про це свідчать дані асоціації Gas Infrastructure Europe (GIE) у вівторок, 21 березня.

Так, за газову добу 19 березня відбір із ПСГ становив лише 100 млн куб. м. Водночас закачування складало 126 млн куб. м, перевищивши відбір зі сховищ уперше з початку поточного року, коли спостерігалася аномально тепла погода. Це відбувається на тлі теплої погоди у регіоні, високої частки вітрогенерації та зниження споживання газу у вихідні.

Опалювальний сезон у Європі розпочався 14 листопада, і з цього моменту країни ЄС відібрали зі сховищ 49,25 млрдкуб. м газу. При цьому сумарний відбір газу з ПСГ на 126 день з моменту досягнення максимуму їхнього заповнення на 16,3% нижчий від середнього значення на цей день за попередні п’ять років. Минулий сезон відбору газу з європейських підземних сховищ завершився 19 березня 2022 р., коли залишалося лише 25,5% запасів.

Зараз ПСГ Європи заповнені на 55,75% (на 20,89% вище, ніж у середньому на цю дату за останні п’ять років), у них 60,59 млрд куб. м газу.

Поточний тиждень у Європі в цілому очікується теплішим за попередній. Температури в багатьох країнах ЄС виявляться вищими за кліматичну норму. Середня частка вітрогенерації у виробленні електроенергії ЄС у березні становить близько 18%.

Надходження ЗПГ із терміналів до газотранспортної системи Європи знову зростають на тлі відновлення роботи ЗПГ-терміналів у Франції після завершення страйків. Наразі потужності регазифікації зрідженого газу та подальшого його закачування до трубопроводів Європи завантажено на 58% від максимуму.

Середня ціна закупівлі газу у березні впала до $496 за тисячу куб. м. 20 березня вона взагалі опустилася до $430 вперше з кінця липня 2021 року.

Джерело

Новости Украины