У кропивницькій гімназії шиють амуніцію для українських військових

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Майстерня у приміщенні шкільного паламенту кропивницької гімназії. Фото: Суспільне Кропивницький

У кропивницькій гімназії шиють амуніцію для українських військових. Кравцями, у вільний від уроків час, стають вчителі фізкультури та трудового навчання, розповіла Суспільному вчителька Алла Полунчукова. Назву гімназії попросили не називати з міркувань безпеки.

Майстерню з пошиття військової амуніції облаштували у класі, де до повномасштабного російського вторгнення в Україну збирався учнівський парламент. З березня 2022 року тат шиють наплічники та плитоноски для бійців Збройних сил України, розповів вчитель фізкультури В’ячеслав Сабадир. Показав захисне спорядження, яке пошив сам: "Загальне навантаження, коли ти в повному бойовому оснащенні – з плитоноскою, рюкзаком тактичним, в шоломі – на тобі близько 30 кілограмів".

В’ячеслав Сабадир показує спорядження, пошите власноруч. Фото: Суспільне Кропивницький

Зі слів вчителя, плитоноски, які шиють, захищають бійців від куль: "Одягнувши, можна відрегулювати. Є підсумки під магазини, можна вішати аптечку чи щось інше. Зручний – можна присідати, падати".

За словами В’ячеслава Сабадиря, до початку повномасштабної війни керував шкільною секцією карате, вихованці якої нині – військові: "Учень надіслав мені плитоноску, по якій ми зробили лекала і почали шити. Ту плитоноску теж віддали, в ній воюють".

Закрійниця в майстерні – вчителька фізкультури Людмила Осіпова. Показала шеврони від бійців, яким шили амуніцію: "Приніс один "котик" нам шеврон, а потім ми почали просити про те саме хлопців, які приходять. І ще на прапорі почали розписуватись".

Прапор, підписаний бійцями, яким допомагають у гімназії, та шеврони, подаровані військовими. Фото: Суспільне Кропивницький

Зі слів вчительки, хотіла сама піти на фронт: "Я гарно стріляю, але вік не дозволяє. На жаль, вже вік не той".

Кроїти й шити військове спорядження вчила колег вчителька трудового навчання Алла Полунчукова. Сказала, що нині мають замовлення на 35 плитоносок. Точну кількість речей, що відшили за рік, не рахували: "Ми можемо зробити кожен по одній плитоносці за день. Все залежить від того, скільки у нас в конкретний день уроків. Коли 4-6 уроків, плитоноску зробити не можемо, коли два уроки – до сьомої години вечора встигаємо зробити по одній плитоносці".

Кожен робить по одній плитоносці за день. Фото: Суспільне Кропивницький

За словами вчительки, тканину та одну з машинок подарували знайомі. Пошиту амуніцію віддають військовим безкоштовно: "Емоції переповнюють, коли приходять мами і говорять, що не вистачає грошей купити все зі списку, який дали їхнім дітям, яких мобілізували. І ми – чи не єдина майстерня в місті, яка такі вироби віддає безкоштовно".

Захисникам, сказала, шитимуть, доки буде потреба.

Новости Украины