У Кропивницькому за дев’ять місяців ціни на нерухомість збільшились на 10%, попит зріс удвічі

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Директорка агенції нерухомості Оксана Слатніцька заходить в квартиру, виставлену на продаж. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому попит на нерухомість зріс удвічі, якщо порівнювати з червнем 2022 року, ціни у квітні 2023-го – вищі на 10%. Про це Суспільному розповіла директорка агенції нерухомості Оксана Слатніцька.

На початку повномасштабного вторгнення Росії реєстри нерухомого майна закрили, щоб ворог не отримав доступу до даних. Угоди купівлі-продажу майна через це призупинили. Доступ до реєстрів, згідно з постановою уряду, відновили з квітня 2022 року. Згодом відновили й купівлю-продаж нерухомості.

Двокімнатну квартиру у центрі Кропивницького нині продають за 31 тисячу доларів, розповіла директорка агенції: "Люди, які виїхали рік тому і не збираються повернутися, здавали свою нерухомість, а зараз виставляють її на продаж".

Зі слів Оксани Слатніцької, пропозиції продажу нерухомості у Кропивницькому і попит на неї зросли вдвічі, якщо порівнювати статистику її агенції з червнем минулого року: "Було три угоди на місяць у нашій агенції. Зараз їх може бути вдвічі більше, а якщо брати партнерські угоди – то ще більше".

Обираючи житло для купівлі під час воєнного стану минулоріч, покупці цікавились, чи є у будинку сховище, розповіла Оксана Слатніцька. Нині, з її слів, питають, чи можна жити у квартирі одразу після переїзду: "У червні 2022-го був попит на будинки зі сховищами чи підвалами, якщо це приватний сектор. Зараз такої тенденції я не спостерігаю. Купують і дев’яті поверхи, незалежно від району".

За дев’ять місяців, сказала, ціни на житло у Кропивницькому зросли на 5-10%. Середня вартість однокімнатної квартири з автономним опаленням – 23-25 тисяч доларів, ціни на двокімнатні стартують з 25 тисяч: "За день, бувало, вносили на продаж до семи квартир, до 11 будинків. Кредитних угод у нас не було, все купують за власні гроші".

Зі слів директорки агенції, ціна на нерухомість підвищується, коли є попит. Поки підстав для здешевлення помешкань немає.

Переселенці, які вирішили купити, а не орендувати квартиру

Три місяці у кропивницькій квартирі мешкає Тетяна Кононенко. Через повномасштабну війну її родина переїхала у Кропивницький з Дніпра. Зі слів жінки, замість оренди, вирішили вкласти гроші у нерухомість: "Ми не знаємо, скільки ми тут будемо жити – рік, два, три. Тому вигідніше було купити, бо на початку осені ціни на оренду були "космічні". Вибирали близько місяця".

Квартира Тетяни Кононенко. Фото: Суспільне Кропивницький

Мешкають дніпряни у двокімнатній квартирі в новобудові. Площа житла – 45 квадратних метрів. Її вартість жінка називати не захотіла: "Дуже приємна була ціна, що для нас стало ключовим моментом. Сподобалася висока стеля – була можливість зробити другий поверх. Дитяча кімната з дверима, у нас з чоловіком на другому поверсі своя кімната, є маленька кухня".

Новости Украины