У Німеччині визнали Голодомор геноцидом українського народа

У Німеччині визнали Голодомор геноцидом українського народа

Депутати німецького Бундестагу ухвалили резолюцію, якою визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Про це пише «Європейська правда».

— Від голоду та репресій постраждала вся Україна, а не лише її зерновиробні регіони. З сьогоднішнього погляду, історико-політична класифікація як геноциду очевидна. Німецький Бундестаг поділяє таку класифікацію, – зазначено у резолюції.

Автори документа зазначають, що створений примусовий голод був спрямований на «політичне придушення української національної свідомості», а масові смерті від голоду є відповідальністю політичного керівництва Радянського Союзу на чолі з Йосипом Сталіним.

— Голодомор припав на час наймасовіших злочинів проти людяності на європейському континенті, жорстокість яких була немислимою до того часу. До них відносяться Голокост європейських євреїв у його історичній унікальності, військові злочини Вермахту та сплановане вбивство мільйонів безневинних цивільних осіб у рамках расистської німецької війни на знищення на Сході, за які Німеччина несе історичну відповідальність, вважають у Бундестазі.

Як зазначено у повідомленні, резолюція була підготовлена депутатами від Соціал-демократичної партії, Зелених, Вільної демократичної партії та опозиційного Християнсько-демократичного союзу. Під час голосування у залі Бундестагу були присутні посол України в Німеччині Олексій Макеєв та заступник голови МЗС Андрій Мельник.

Джерело

Новости Украины