У Парижі спростували «злив з Пентагону» про французьких військових фахівців в Україні


У Парижі спростували "злив з Пентагону" про французьких військових фахівців в Україні

Володимир Зеленський та Себастьєн Лекорню (фото — ЕРА)

Міністерство оборони Франції спростувало інформацію зі злитих у публічний доступ «секретних матеріалів Пентагону» про нібито присутність французьких військових на території України. Відповідну заяву зробив глава МО країни Себастьян Лекорню, пише Le Monde.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Немає жодних французьких сил, які беруть участь в операціях в Україні. Процитовані документи походять не від французьких військових. Ми не коментуємо документи, джерело яких не зрозуміле», – сказав він.

Читайте також: Легкі танки AMX-10 RC від Франції вже в Україні, частина вирушила на передову

The Guardian пише, що «один слайд свідчив про те, що в Україні діяв невеликий контингент із менш ніж сотні співробітників спецоперацій з країн-членів НАТО, Франції, Америки, Великої Британії та Латвії».

Такий наратив – про те, що «Росія воює не з Україною, а з НАТО», активно використовує російська пропаганда.

ДОВІДКА. 6 квітня 2023 року газета NYT написала про «злив» у мережу нібито секретних документів Пентагону, частина яких стосується підготовки України до контрнаступу (станом на початок березня). З’явилося близько 100 аркушів А4 презентації, ймовірно, для військових НАТО, деякі під грифом «цілком таємно» і «не для іноземців». Невідомо, наскільки ці документи підроблені, хто їх злив у мережу і з якою метою. США вважають, що частина «зливу» сфальсифікована Росією. Усі сторони публічно кажуть, що це може бути ІПСО з метою обману супротивника. У Києві заявили, що це фейк і «реальних планів України це не стосується», ГУР повідомив, що треба дочекатися результатів розслідування, але причин для переживань немає.

  • Наприкінці березня 2023 року Міноборони Франції пообіцяло подвоїти постачання 155-мм снарядів Україні.
  • 6 квітня глава КНР направив сигнал Росії: «Ядерну зброю не можна застосовувати».
  • 8 квітня у Bloomberg написали, що китайський лідер Сі Цзіньпін подякував президенту Франції Макрону за роз’яснення щодо війни Росії проти України.
  • 9 квітня Макрон викликав хвилювання у союзників реплікою, що «Європа не повинна слідувати ритму США і ставати васалом», і що «важливо чути Китай».

Джерело

Новости Украины