У Польщі вважають, що Україна має стати членом ЄС протягом кількох років


У Польщі вважають, що Україна має стати членом ЄС протягом кількох років

Збігнєв Рау (Фото: ЕРА)

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау заявив, що Європейський Союз має надати Україні членство в ЄС через кілька років, а не у наступні десятиліття. Про це він повідомив під час виступу на Forum 2000 у Празі у середу.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За його словами, Україна «зробила все, щоб отримати звання країни, найвідданішої європейським цінностям», оскільки українці «борються за них і платять за це високу ціну».

Водночас голова МЗС Польщі вважає, що зараз недостатньо говорити про європейські цінності, а треба запитувати, чи готовий Євросоюз до розширення.

«Питання у тому, чи готовий ЄС до цього виклику? Я маю на увазі членство у Євросоюзі. Ми зробили багато помилок під час процесу приєднання країн Західних Балкан», – повідомив Рау.

За його словами, він тривав надто довго і члени ЄС «не були відвертими» з країнами Західних Балкан. Тому Європа платить за це високу ціну у вигляді агресії інших країн, які не дотримуються європейських цінностей.

Глава МЗС Польщі наголосив, що Євросоюзу потрібно винести урок із цього та надати «прозорий і динамічний» процес вступу до ЄС для України.

«Якщо ми зможемо його влаштувати – і не в наступні десятиліття, а протягом кількох років – це найважливіше, що ми можемо зробити для майбутнього України», – заявив він.

Він також зазначив, що зі вступом України до ЄС альянс набуде «дуже важливого партнера» в межах кордонів ЄС, який буде прихильником європейських цінностей.

  • 31 серпня Кулеба заявив на зустрічі глав МЗС ЄС, що Україна може стати повноцінним членом ЄС швидше, а не через роки, як вважають деякі політики в ЄС.
  • 23 червня Україна та Молдова набули статусу кандидатів на вступ до ЄС.
  • Віцепрем’єрка Ольга Стефанішина заявила про намір виконати усі рекомендації Єврокомісії до кінця року.

Читайте також: «До п’ятирічки». Україна розраховує стати членом ЄС у рекордні терміни – Стефанішина

Джерело

Новости Украины