У СІЗО у Сумах змагалися кінологи

Днями на базі державної установи «Сумський слідчий ізолятор» відбувся І-й етап змагань з багатоборства кінологів на першість установи.

Змагання складались з трьох етапів.

Перший етап — випробування службових собак з «Навиків слухняності». На цьому етапі кінологи демонстрували взаємодію з собакою — чітке виконання команд собакою, які подав кінолог. Рух собаки біля кінолога та її витримку.

Другий етап змагань складався з навику «Подолання смуги перешкод». Службовий собака на час повинен подолати різноманітні перешкоди, які можуть траплятись під час затримання порушника. Цей навик демонструє витривалість, силу та цілеспрямованість собаки.

Третій етап змагань складався з виконання декількох навиків. Навик «Захисту»: службовий собака пильно охороняв та відбивав напади умовного порушника, який намагався завдати шкоди кінологу.

Навик «Вибирання запахових предметів (речей) людини»: службовий собака в цьому навику повинене був знайти одну річ людини з багатьох, яку було сховано в спеціальних скриньках.

Навик «Пошук та виявлення собакою людини в автомобільному транспорті»: службові собаки разом з кінологом виконували на майданчику для автомобілів. Серед багатьох автомобілів, різних моделей необхідно знайти порушника, який намагається скоїти втечу за допомогою транспорту.

Навик «Переслідування людини по її запаховому сліду» полягав в тому, що за сигналом судді кінолог прибуває на місце події ( ймовірне місце скоєння втечи ). За допомогою собаки кінолог повинен на місці події знайти залишену порушником річ та висунутись на його пошуки. Давнина сліду від 40 хвилин до 1 години, довжина складає до 800 м.

По завершенню змагань були підведені підсумки та визначені переможці. Призові місця розподілились таким чином:

І-ше місце посів молодший інспектор-кінолог прапорщик внутрішньої служби Сергій Велегонь зі службовою собакою «Грем»;

ІІ-ге місце посів старший інспектор (з кінології) лейтенант внутрішньої служби Вікторія Привалова зі службовою собакою «Чарлі»;

ІІІ- тє місце посів молодший інспектор-кінолог молодший сержант внутрішньої служби Сергій Чирка зі службовою собакою «Зара»;

Нагороди переможцям вручив начальник відділу режиму і охорони державної установи «Сумський слідчий ізолятор» капітан внутрішньої служби Андрій Душин, який подякував всім учасникам змагань за наполегливу працю та наголосив, що не потрібно зупинятися на отриманому результаті, а й надалі вдосконалювати навики під час дресирування службових собак, обмінюватись досвідом із кінологами інших силових структур та підрозділів.

Источник

Новости Украины