У Сенат США внесено законопроєкт про посилення військової присутності США та НАТО у Чорному морі


У Сенат США внесено законопроєкт про посилення військової присутності США та НАТО у Чорному морі

Джин Шахін (Фото — senate.gov)

У Сенат США внесено законопроєкт про посилення заходів безпеки в Чорноморському регіоні, який передбачає, серед іншого, встановлення «регулярної змінної морської присутності в Чорному морі».

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Проєкт від 15 березня під назвою «Black Sea Security Act of 2023» внесений сенатором-демократом Джинн Шахін і підтриманий ще дев’ятьма сенаторами – п’ятьма республіканцями, трьома демократами та одним незалежним.

У тексті проєкту сказано, що «в інтересах США підтримувати зусилля щодо запобігання подальшому поширенню збройного конфлікту в Європі шляхом визнання Чорноморського регіону ареною агресії Росії».

Зазначається, що «прибережні держави Чорного моря іграють вирішальну роль у протидії агресії РФ і роблять внесок у колективну безпеку НАТО», і що «неодноразові, незаконні, неспровоковані та насильницькі спроби РФ розширити свою територію та контролювати доступ до Середземного моря через Чорне море є загрозою національній безпеці США та НАТО».

Автори законопроєкту пропонують «рішуче протистояти нелегітимним територіальним претензіям Росії на Кримському півострові, у територіальних водах України у Чорному та Азовському морях, у міжнародних водах Чорного моря та на територіях, які Росія незаконно окупує в Україні».

Для цього США пропонується продовжувати роботу з союзниками по НАТО для розробки довгострокової стратегії зміцнення безпеки та встановлення постійної та стійкої присутності на східному фланзі НАТО, у тому числі «регулярної змінної морської присутності в Чорному морі».

Посол України в США Оксана Маркарова назвала ініціативу сенаторів «важливою для України та всього нашого регіону» та зазначила, що законопроєкт успадкував основні положення минулорічної ініціативи сенатора Шахін для попереднього складу Сенату США.

  • 14 березня 2023 російський винищувач Су-27 пошкодив гвинт американського розвідувального дрону MQ-9 над Чорним морем (у ролику з камери дрона видно, що після другого проходу Су-27 над ним погнута лопать пропелера). ВПС США довелося затопити дрон у міжнародних водах.

Джерело

Новости Украины