У Сумах обговорили доступність закладів первинної медико-санітарної допомоги для людей з інвалідністю

Сьогодні у приміщенні Агенції промоції Суми відбувся круглий стіл під назвою «Доступність закладів первинної медико-санітарної допомоги у м. Суми».

Під час заходу презентували результати моніторингу доступності будівель медичних закладів медико-санітарної допомоги м. Суми, що був проведений 11 лютого ГО «Бюро правничих комунікацій» спільно з ГО «Рука допомоги м. Суми», «Ініціативи Слобожанщини». Також були озвучені рекомендації від громадськості, спрямовані на підвищення рівня доступності цих закладів.

Проморіторили шість амбулаторій Центру первинної медико-санітарної доромоги №1 і №2.

Найчастіше люди з інвалідністю стикаються з такими проблемами:

— відсутнє занижене віконце реєстрації

— відсутні спеціальні автостоянки

— немає облаштованих санітарних кімнат для людей з інвалідністю

— немає тактильних табличок біля кабінетів лікарів

— не працює ліфт, або він не розрахований для пересування на інвалідному візку

— пандуси не завжди облаштовані за стандартами та ін.

Це частково стосується усіх перевірених амбулаторій.

За словами ініціаторів перевірки, мета не закритикувати медзаклади, а, навпаки, звернути увагу на ці проблеми, аби швидше і ефективніше це вирішити.

«У Сумах лише останні п’ять років займаються облаштуванням лікарень для людей з інвалідністю. Звісно є і позитивні моменти: у деяких амбулаторіях є відповідні санітарні кімнати, зручні ліфти, місця для автостоянки. Тобто помітно, що адміністрація лікарень докладає зусиль, аби нам було комфортно. Головне, щоб така ініціатива не припинялася», – зауважив Анатолій Сасса (чоловік з вадами зору).

За словами представників Центрів первинної медико-санітарної доромоги №1 і №2 – Алли Оводенко та Ганни Івженко, вони при всьому бажанні не можуть нічого будувати або перебудовувати, оскільки їхні заклади лише орендують частину приміщення. Звісно таблички, пандус, крісла, що дозволятимуть підніматися ліфтом – в їхніх силах. І вони обіцяють робити, все можливе для удосконалення умов.

Організатор заходу — ГО «Бюро правничих комунікацій».

Цей захід пройшов у рамках Проєкту «Залучення маломобільних груп населення до адвокації системних змін у сфері доступності в м. Суми» здійснюється в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Тетяна Пляшник

Источник

Новости Украины