Україна, ймовірно, отримає доступ до місця падіння ракети у Польщі


Україна, ймовірно, отримає доступ до місця падіння ракети у Польщі

Яцек Севера (скриншот з відео)

Україна, ймовірно, отримає доступ до місця на південному сході Польщі, де 15 листопада ракета вбила двох людей. Про це заявив сьогодні головний радник президента Польщі із зовнішньої політики Якуб Кумоч польському телеканалу TVN 24.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«На місці перебуває польсько-американська слідча група», – сказав Кумоч.

«Якщо обидві сторони погодяться, і, наскільки я знаю, з американської сторони немає заперечень, такий доступ незабаром може бути надано. За його словами, якщо у слідчої групи не буде зауважень на технічному рівні, то, ймовірно, не буде причин відмовляти українцям у доступі», – додав радник Анджея Дуди.

Кумоч сказав, що Польща має відеодокази вибуху.

«Ми також хотіли б донести це до української сторони та працювати разом із нею. Я хочу, щоб українці першими побачили, які матеріали є у нашому розпорядженні, під час контакту з нашими слідчими», – сказав радник.

Голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Севера також повідомив приватній телерадіокомпанії RMF FM, що, наскільки йому відомо, Дуда не заперечує проти присутності на місці події українських спостерігачів.

«Президент Анджей Дуда не бачить перешкод для участі українських спостерігачів. Для цього необхідне дотримання суміжних процедур та польської судової системи», – сказав Севера.

  • Учора секретар РНБО Олексій Данілов за підсумками засідання Ставки під головуванням Зеленського заявив, що Україна виступає за спільне із партнерами максимально докладне вивчення інциденту з падінням ракети на території Польщі. Також Україна очікує від партнерів на інформацію, на підставі якої було зроблено висновок про те, що йдеться про ракету української ППО.
  • Дуда заявив, що для участі України у розслідуванні необхідна згода Польщі та США.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що з 25 ударів із падінням ракети або її уламків на території Польщі в часі збігається лише один. За даними українських військових, ця ракета розірвалася у повітрі на українській території. Зеленський упевнений, що на території Польщі впала російська ракета.

Читайте також: Тема дня | Війна дісталась НАТО. Що відомо про ракетний удар по Польщі і чого чекати Україні

Джерело

Новости Украины