Україна імпортувала електроенергію зі Словаччини у тестовому режимі

Україна імпортувала електроенергію зі Словаччини у тестовому режимі

Фото: pixabay.com

Державний трейдер «Енергетична компанія України» вперше здійснила імпорт електроенергії з Європи. Перше постачання в тестовому режимі пройшло зі Словаччини — потужність складала 1 МВт. Про це повідомили у прес-службі компанії.

— Внаслідок ракетного обстрілу та пошкодження енергетичної інфраструктури ризики стійкого проходження опалювального періоду значно збільшилися. Технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України – це ще один інструмент стабілізації нашої енергосистеми. Ми маємо бути готові до його впровадження, – заявив генеральний директор «ЕКУ» Віталій Бутенко.

Як зазначив у компанії, право на імпорт «Енергетична компанія України» отримала за підсумками аукціону щодо доступу до міждержавних електромереж. Конкурс було проведено оператором «Укренерго» 25 жовтня.

Заявку на приєднання до європейської енергосистеми ENTSO-E Україна подала у березні, а вже у червні отримала право експортувати власну електроенергію до Європи. Наприкінці липня Україна здійснила з Румунією перший комерційний транскордонний обмін електрикою.

З початку жовтня російські окупанти посилили атаки на енергетичні об’єкти України, внаслідок чого в країні отримали пошкодження десятки підприємств. У зв’язку із цим Україна призупинила експорт електроенергії до Європи.

Джерело

Новости Украины