Україна надіслала Туреччині ноту через можливий пропуск російських ракет через Босфор

Україна надіслала Туреччині ноту через можливий пропуск російських ракет через Босфор

Міністерство закордонних справ викликало посла Туреччини в Україні Ягмура Ахмета Гюльдера через можливе перевезення через протоку Босфор ракетних систем С-300, зафрахтованих Міністерством оборони Росії. Про це повідомляє прес-служба відомства.

— Заступник міністра Микола Точицький висловив послу Туреччини занепокоєння української сторони у зв’язку з інформацією про перевезення зафрахтованим міністерством оборони РФ судном «Sparta II» з Сирії до Росії через протоку Босфор ракетних систем С-300ПМУ-2. Відповідно до положень Конвенції про режим проток від 20 липня 1936 року, зазначене судно підпадає під визначення військового корабля з метою цієї Конвенції, — зазначено в заяві МЗС.

Як зазначено у повідомленні, українська сторона вручила посольству Туреччини вербальну ноту та запросила інформацію про судно «Sparta II».

— Микола Точицький звернувся із запитом до турецької сторони про надання офіційної інформації про вантаж, який було перевезено судном «Sparta II» через протоку Босфор, а також заходи, вжиті Туреччиною для виконання положень Конвенції та запобігання подальшій ескалації російсько-української війни, — йдеться у повідомленні.

Також у МЗС висловили сподівання, що турецька сторона неухильно дотримуватиметься свого рішення від 28 лютого 2022 року про закриття чорноморських проток для російських військових кораблів під час російсько-української війни.

 

Джерело

Новости Украины