Україна очікує від світу реакцію на російський терор – Зеленський на Раді Безпеки ООН


Україна очікує від світу реакцію на російський терор – Зеленський на Раді Безпеки ООН

Виступ Володимира Зеленського на Раді Безпеки ООН (Фото — скріншот з відео)

Україна очікує, що світова спільнота рішуче відреагує на російський терор. Про це заявив президент Володимир Зеленський, виступаючи з відеозв’язку перед учасниками засідання Ради Безпеки ООН.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Президент сказав, що потрібна реакція всіх країн, які підтримують Статут ООН, на ракетні удари Росії по цивільних об’єктах.

Він нагадав, що наступного дня після того, як на саміті G20 було озвучено десять пунктів мирного плану України, Росія відповіла «формулою терору» – на кожен із цих пунктів вона запустила по Україні по десять ракет.

Про нові ракетні удари Зеленський заявив, що Росія практикує енергетичний тероризм проти цивільного населення, що є повним аналогом застосування зброї масового ураження.

«Коли на вулиці мінусова температура, а десятки мільйонів людей внаслідок влучання російських ракет по енергообʼєктах залишаються без електрики, тепла і води, це очевидний злочин проти людяності», – сказав він.

Зеленський нагадав, що саме тому Україна звертається до партнерів за допомогою у захисті її неба, та вдячна всім, хто вже надає таку допомогу.

Він зажадав, щоб Рада Безпеки дала чітку оцінку діям держави-терориста відповідно до Статуту ООН та запропонував прийняти резолюцію про засудження будь-яких форм енергетичного тероризму.

Зеленський також заявив, що «держава-терорист не повинна брати участі в будь-яких голосуваннях щодо питань її агресії», тому що це дає їй можливість блокувати «будь-яку спробу Радбезу ООН виконати свій мандат».

«Це нонсенс – що право вето зберігається для того, хто несе злочинну війну… Світ не має бути заручником одного міжнародного терориста», – сказав президент.

  • 23 листопада РФ завдала ракетних ударів майже по всій Україні, у тому числі по Києву. У низці регіонів – перебої з постачанням електроенергії.
  • У Києві ракети потрапили щонайменше в один об’єкт інфраструктури та двоповерховий житловий будинок. Є загиблі, понад 20 постраждалих.

Джерело

Новости Украины