Україна представила послам 30 країн проєкт спецтрибуналу для покарання російської верхівки


Україна представила послам 30 країн проєкт спецтрибуналу для покарання російської верхівки

Володимир Зеленський (фото – пресслужба Офісу президента)

Україна представила послам 30 країн-партнерів проєкт спеціального трибуналу для покарання Росії за злочин агресії. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 26 вересня.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Зеленський сказав, що в Офісі президента сьогодні відбувся важливий політико-дипломатичний захід – послам 30 держав був представлений проєкт зі створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання Росії за злочин агресії проти України.

«Складність притягнення Росії за цей злочин полягає в тому, що наявних міжнародно-правових інструментів недостатньо. Потрібен саме спеціальний міжнародний трибунал. І ми дуже детально і дуже ретельно опрацьовуємо цей проєкт. Не сумніваюся – трибунал буде. Буде відповідальність для всіх, хто розв’язав цю злочинну війну проти України та свободи в Європі», – заявив Зеленський.

Як повідомляє пресслужба ОП, заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов на зустрічі з послами наголосив, що мета спецтрибуналу – притягнути до відповідальності російського диктатора Володимира Путіна та інших топчиновників РФ, зокрема членів Ради нацбезпеки, які санкціонували воєнну агресію проти України.

Він зазначив, що суд у Гаазі може притягнути до відповідальності за геноцид, злочини проти людяності та воєнні злочини. Але доволі складно встановити юридичний зв’язок між конкретними злочинами та вказівками російської влади, тому важливо довести пряму провину Путіна та інших політичних лідерів.

Смирнов назвав спецтрибунал «стратегічною необхідністю», оскільки він допоможе запобігти майбутньому війнам, розв’язаним за бажанням тих чи інших диктаторів.

  • Постпред України в ООН Сергій Кислиця заявив, що у питанні покарання російських військових злочинців слід використати «спадщину Нюрнберга».
  • 11 вересня Президент Латвії Егілс Левітс заявив, що його країна готова підписати договір про створення спецтрибуналу щодо Росії.
  • 17 вересня глава МЗС Чехії Ян Липавський закликав якнайшвидше створити міжнародний трибунал для розслідування злочину агресії РФ.

Читайте також: «Для нас це війна за життя». Повний текст промови Зеленського на Генасамблеї ООН

Джерело

Новости Украины