«Україна проти Росії». До справи в ЄСПЛ хочуть долучитися 18 країн-членів Ради Європи


"Україна проти Росії". До справи в ЄСПЛ хочуть долучитися 18 країн-членів Ради Європи

ЄСПЛ (Фото: EPA-EFE/PATRICK SEEGER)

Вже 18 держав-членів Ради Європи хочуть долучитись до справи «Україна проти Росії» в Європейському суді з прав людини. Про це повідомляє пресслужба Мін’юсту.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«За останні тижні спостерігаємо суттєву активізацію держав у приєднанні до десятого позову України. Якщо ще на кінець серпня ЄСПЛ повідомив лише про чотири такі клопотання, то вже сьогодні, 16 вересня 2022 року, 18 держав-членів Ради Європи повідомили про намір долучитися до справи» Україна проти Росії (Х)», – сказала уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко.

Клопотання про приєднання до справи вже подали до ЄСПЛ Ірландія, Швеція, Бельгія, Польща, Естонія, Чехія, Німеччина, Литва, Латвія, Нідерланди, Іспанія, Франція, Хорватія, Італія, Румунія.

Також планують долучитись Велика Британія (ЄСПЛ надав уряду додатковий час до 11 жовтня для звернення) та Люксембург (зазначили, що звернення про приєднання буде направлено до суду найближчим часом).

Інші держави мають право долучатися до справ на підставі статті 36 Конвенції про захист прав людини, яка передбачає, що задля належного здійснення правосуддя незацікавлена особа (не заявник) може подати свої письмові зауваження або взяти участь у слуханнях.

  • 23 червня Україна подала позов до ЄСПЛ із вимогою до Росії припинити масові та грубі порушення прав людини на території України.

Читайте також: Другий фронт. Бізнес готується до своєї війни з РФ. На кону – десятки мільярдів

Джерело

Новости Украины