Україна заявила про ядерний тероризм росіян на ЗАЕС і закликала спрямувати туди місію


Україна заявила про ядерний тероризм росіян на ЗАЕС і закликала спрямувати туди місію

Дмитро Лубінець (Фото: Дмитро Лубінець/Facebook)

Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що Російська Федерація продовжує «акти ядерного тероризму» щодо об’єктів Запорізької АЕС та його персоналу і закликав ООН, МАГАТЕ і всю світову спільноту вжити всіх заходів щодо спрямування місії на Запорізьку АЕС, повністю демілітаризувати територію АЕС і надати гарантії безпеки працівникам атомної станції та мешканцям міста Енергодар для обслуговування станції.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Він зазначив, що, згідно з міжнародними нормами, актом ядерного тероризму вважається вже сам напад на об’єкт, де працюють з ядерними чи радіологічними матеріалами. Під «ядерний тероризм» підпадають також і дії, які мають на меті порушити, саботувати або маніпулювати операціями, які відбуваються на станції, що може призвести до викиду радіоактивності, пояснив Лубінець.

Він послався на Головне управління розвідки Міноборони, згідно з інформацією якого територію ЗАЕС зараз заміновано, а окремі співробітники станції наражаються на катування та насильницькому зникненню, їм надходять погрози.

Лубінець наголосив, що росіяни створюють загрозу не лише для України, а й для всього світу.

«Вкотре закликаю Генерального секретаря ООН, МАГАТЕ та всю світову спільноту вжити можливих заходів щодо спрямування безпекової місії на Запорізьку АЕС, повністю демілітаризувати територію АЕС і надати гарантії безпеки співробітникам атомної станції та жителям міста Енергодар для обслуговування станції. Сьогодні підготовлено та надіслано відповідні листи», – написав омбудсмен.

  • 4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар і ЗАЕС. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків.
  • 5 серпня Росія влаштувала артилерійські обстріли території біля майданчика ЗАЕС. Внаслідок трьох зафіксованих влучень пошкоджено високовольтну лінію видачі електричної потужності ЗАЕС – Запорізька ТЕС.
  • 6 серпня МЗС України звинуватило Росію в обстрілі території Запорізької АЕС і попередило, що наслідки прямого влучання в ядерний реактор будуть рівноцінні застосуванню атомної бомби.
  • Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив про небезпеку ядерної катастрофи та готовність очолити місію експертів МАГАТЕ з безпеки в Енергодарі.
  • Сьогодні президент Енергоатому Петро Котін з посиланням на співробітників станції заявив, що окупанти її замінували.

Джерело

Новости Украины