Уряд дозволив підвищити ціни на пальне, щоб ліквідувати дефіцит на АЗС

Кабінет міністрів підвищив торговельну надбавку на дизпаливо та бензини для запобігання дефіциту на заправках. В уряді очікують, що нестача пального буде ліквідована наступного тижня.

Уряд дозволив підвищити ціни на пальне, щоб ліквідувати дефіцит на АЗС

Надбавку підвищили для дизельного палива з 5 до 7 грн/л (на 40%) та для бензинів з 4,55 до 6,50 грн/л (на 42,8%). Про це повідомив представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Вказані надбавки АЗС додають до середньої вартості 1 літра палива, яку публікує Мінекономики, і таким чином формують ціну для споживачів.

За останніми розрахунками Мінекономіки на 22 квітня, середня ціна літра дизпалива становить 33,66 грн, а бензинів — 29,55 грн. Таким чином, з урахуванням максимальної націнки гранична вартість дизпалива не має перевищувати 40,66 грн/л, бензинів — 36,05 грн/л.

В окремих регіонах України наразі існує дефіцит пального на АЗС. Як зазначила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко, нестача утворилася внаслідок того, що протягом останніх трьох тижнів Росія завдала ударів по паливній інфраструктурі України. Зокрема, знищений Кременчуцький нафтопереробний завод, який був основним виробником пального в Україні, а також низка великих нафтобаз операторів ринку зі значними запасами пального.

«Впродовж наступних 7 днів дефіцит буде ліквідований, оскільки оператори мають законтрактовані обсяги на території Західної Європи. І зараз ми вирішуємо питання їх завезення на територію України. Дана ситуація призведе до незначного подорожчання нафтопродуктів — це пов’язано насамперед з більшою ціною логістики, через складні маршрути та використання кількох видів транспорту», — написала вона.

Нагадаємо, 15 березня Верховна Рада скасувала акциз на пальне, а також знизила ставку ПДВ з 20 до 7%. Завдяки цим нормам роздрібні ціни зменшились на 12-13 грн/л.

Источник

Новости Украины