Уряд відмовився від держрегулювання цін на пальне

Кабінет міністрів України вирішив призупинити регулювання цін на пальне, щоб ринок наситився необхідним ресурсом. За очікуванням уряду бензин буде коштувати не більше 52 грн/л, а ДП — 58 грн/л.

Уряд відмовився від держрегулювання цін на пальне

Оперативний штаб при Кабінеті міністрів, очолюваний прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, ухвалив рішення відмовитися від державного регулювання цін на пальне, зберігши граничний кордон ціни на бензин у 52 грн/л, дизпаливо — 58 грн/л, повідомила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

«У нас була дискусія з операторами ринку сьогодні, і за підсумками сьогоднішнього засідання штабу виникла домовленість, що ми з боку держави призупинили цінове регулювання, щоб оператори ринку могли наситити ринок необхідним ресурсом. Щоб вони могли мати весь доступний ресурс на європейському або навіть не європейському ринку транспортувати в Україну», — сказала вона в ефірі телемарафону «UA Разом» у вівторок увечері.

«При цьому ми, звичайно, очікуємо, що граничні ціни на дизпаливо будуть не більше 58 грн, на бензин — не більше 52 грн. Щойно ми відчуємо, що оператори зловживають становищем, ми запроваджуватимемо щодо них санкції. Моніторитимемо ситуацію щодобово», — зазначила Свириденко.

За її словами, це рішення дозволить скоротити черги на АЗС за пальним і відновити баланс на ринку вже найближчими тижнями.

Нагадаємо, за рішенням уряду з 15 травня 2021 року в Україні було запроваджено державне регулювання цін на пальне. На початку травня цього року Кабмін змінив формулу розрахунку роздрібних цін, а також підвищив граничні рівні торгової надбавки до середньої роздрібної ціни на дизельне пальне, що реалізовується на АЗС, з 5 до 7 грн/літр, для бензинів — з 4,55 грн до 6,5 грн/літр.

В уряді очікували, що вказані заходи сприятимуть зменшенню дефіциту пального, яке спостерігається у всіх регіонах України впродовж останніх тижнів. За даними Мінекономіки імпорт пального поступово збільшується, втім на АЗС дефіцит поки що триває. Більш того, деякі станції продають пальне дорожче, ніж того вимагає держрегулювання.

Джерело: Інтерфіакс-Україна

Источник

Новости Украины