За чи проти: відносини між Талібаном та Росією — Новости Мелитополя

За чи проти: відносини між Талібаном та Росією

У середу було проведено переговори щодо створення інклюзивного уряду в Афганістані за участю високопоставлених представників Талібану та сусідніх країн. Переговори показали, що російські аргументи щодо терористичних атак Талібану на країни Центральної Азії суперечать діям самої Росії.

Росія протягом багатьох років працювала над встановленням контактів з Талібаном, хоча у 2003 році вона назвала це угруповання терористичною організацією. Будь-які контакти з такими групами караються відповідно до російського законодавства, але Міністерство закордонних справ відповіло на питання про очевидну суперечність, заявивши, що його контакти з талібами мають важливе значення для допомоги у стабілізації Афганістану.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відкрив переговори і підкреслив, що "формування дійсно інклюзивного уряду, який повністю відображає інтереси не тільки всіх етнічних груп, а й усіх політичних сил країни", необхідне для досягнення стабільного миру в Афганістані.

На відміну від багатьох інших країн Росія не евакуювала своє посольство в Кабулі, а її посол підтримував регулярні контакти з талібами після того, як вони захопили столицю Афганістану в серпні. На зустрічі Лавров похвалив талібів за їхні зусилля щодо стабілізації військово-політичної ситуації в країні та забезпечення роботи державних структур. Він також додав, що Росія незабаром відправить партію гуманітарної допомоги до Афганістану, і закликав міжнародне співтовариство швидко мобілізувати ресурси для запобігання гуманітарній кризі в країні.

В останні роки Москва стала впливовим посередником на міжнародних переговорах щодо Афганістану, приймаючи у себе представників Талібану та членів інших фракцій для двосторонніх та багатосторонніх зустрічей.

Незважаючи на тісний зв'язок з Талібаном, а також активну взаємодію під час вирішення внутрішніх політичних питань в Афганістані, Росія пообіцяла надати військову допомогу своїм колишнім радянським союзникам у Центральній Азії, щоб допомогти протистояти терористичним загрозам з Ісламської республіки. Також РФ провела серію спільних навчань в Узбекистані та Таджикистані, поряд із кордоном Афганістану.

Абсурдна ситуація з нав'язуванням військової допомоги країнам Центральної Азії не дає сумніву у політичному підтексті цих дій. Росія має на меті посилення свого впливу на республіки, щоб у регіоні не з'явилися інші зовнішні гравці, які змогли б зацікавити центральноазіатські країни взаємовигідними економічними пропозиціями, а не залякуванням, як це робить Москва.

https://myc.news/ua/specproekty/za_ili_protiv_otnosheniya_mezhdu_talibanom_i_rossiej

Источник

Новости Украины