Захід розробляє плани дій на випадок спроби РФ завдати ядерного удару – FT


Захід розробляє плани дій на випадок спроби РФ завдати ядерного удару – FT

Путін (Фото: EPA)

У столицях західних країн розробляють плани на випадок, якщо російський диктатор Володимир Путін вдасться до кроків для реалізації своїх загроз ядерних ударів по Україні. Про це повідомляє Fanancial Times із посиланням на п’ятьох західних офіційних осіб, які говорили на умовах анонімності через делікатність питання.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Союзники України вважають, що загрози не будуть реалізовані, але посилюють «ядерну пильність та стримування».

«Якщо він думає, що загроза може залякати Україну, змусивши її капітулювати або відмовитися від 20% своєї території, або залякати нас, щоб не допомагали Україні, то станеться протилежне», – сказав один із високопоставлених американських чиновників.

Два інші західні чиновники заявили, що ядерний удар по Україні навряд чи викличе відповідну реакцію, але будуть здійснені звичайні військові дії у відповідь, щоб покарати Росію. Один із них сказав: «Червоних ліній багато, і вони, мабуть, не там, де говорить [Путін]».

Якщо Путін вдасться до ядерної зброї, найімовірнішим сценарієм може бути застосування тактичної ядерної зброї, щоб утримати Захід від підтримки України, вважають офіційні особи та аналітики, пише видання.

«Путін швидше погрожуватиме застосувати ядерну зброю і отримає поступки, ніж насправді застосує її», – сказав Джеймс Ектон, керівник програми ядерної політики в Університеті Карнегі.

За словами деяких військових експертів, погана координація російських військових частин з початку вторгнення в Україну свідчить про те, що ядерні удари можуть суттєво не змінити результату бою.

  • США безпосередньо, в приватному порядку, на дуже високому рівні повідомили Кремлю, що будь-яке застосування ядерної зброї матиме катастрофічні наслідки для Росії, що Сполучені Штати та їхні союзники відповідатимуть рішуче, заявив сьогодні радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.
  • Президент Володимир Зеленський припустив, що загроза з боку Росії ядерним ударом «вчора могла бути блефом, а сьогодні може бути реальністю».

Джерело

Новости Украины