Зараз максимально небезпечний момент, припиніть брязкати ядерною зброєю – генсек ООН


Зараз максимально небезпечний момент, припиніть брязкати ядерною зброєю – генсек ООН

Антоніу Гутерріш (Фото: EPA-EFE/JASON SZENES)

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш вимагає «припинити брязкати ядерною зброєю», не вказавши, який агресор займається цим. Про це йдеться у заяві, опублікованій після зустрічі 22 серпня послів у Раді безпеки ООН.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

На його думку, світ зараз перебуває «в максимально небезпечному моменті», і всі ядерні країни мають взяти на себе зобов’язання «не застосовувати першими» ядерну зброю. Як зробити, щоб такі обіцянки виконували, генсек ООН не уточнив.

Гутерріш пише, що X конференція з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка відбудеться цього місяця, «має продемонструвати, що прогрес можливий». Він закликав усі ядерні держави «продемонструвати гнучкість та готовність до компромісу у всіх переговорах».

Читайте також: На Заході заговорили, що можлива аварія на АЕС через росіян – «5-та стаття статуту НАТО»

«Брязкання ядерною зброєю має припинитися. [Потрібно] сісти за стіл переговорів, щоб послабити напруженість і покласти край перегонам ядерних озброєнь раз і назавжди, – підкреслив генсек ООН. – Розробляючи наш новий порядок денний для світу, покажімо, що ми здобули науку з минулого».

Гутерріш також назвав «критичною» ситуацію на захопленій окупантами Запорізькій атомній електростанції. 11 серпня президент Зеленський заявив, що аварія на ЗАЕС буде рівноцінною застосуванню Росією ядерної зброї.

  • У середині серпня США провели випробування ракети Minuteman III.
  • Міністерка оборони Нідерландів Оллонгрен відвідала Україну і заявила, що до ядерних загроз Кремля треба ставитися серйозно.
  • 22 серпня в ООН створили комісію з розслідування теракту в Оленівці: хто до неї увійшов.

Джерело

Новости Украины