Зеленський: Росія поставила Україну та Європу за крок від радіаційної катастрофи

Зеленський: Росія поставила Україну та Європу за крок від радіаційної катастрофи

Фото: President.gov.ua

Президент Володимир Зеленський прокоментував зупинку роботи Запорізької атомної електростанції, яка сталася вперше в історії. Про це йшлося у його зверненні.

– Сьогодні вперше в історії зупинилася Запорізька атомна станція. Спрацював аварійний захист енергоблоків – після того, як російським обстрілом була пошкоджена остання робоча лінія віддачі потужності станції в енергосистему України. Одразу спрацювали дизель-генератори, щоб дати енергію самій станції, підтримати її після зупинки, — розповів Зеленський.

Президент нагадав про загрозу, яку росіяни створили не лише перед Україною, а й перед усією Європою. За його словами, якщо на Запорізькій АЕС не спрацювала автоматика, то зараз наша країна зіткнулася б із радіаційною аварією.

— Світ повинен розуміти, яка це загроза: якби дизель-генератори не ввімкнулися, якби після блекауту не спрацювали автоматика й наш персонал станції, то ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії. Росія поставила Україну та всіх європейців у ситуацію за крок від радіаційної катастрофи, — наголосив він.

Як зазначив Зеленський, зараз українська влада робить все можливе, щоб запобігти аварійному сценарію на АЕС, але це залежить не тільки від України.

— МАГАТЕ та інші міжнародні організації повинні діяти значно швидше, ніж зараз. Бо кожна хвилина перебування російських військових на атомній станції – це ризик глобальної радіаційної катастрофи, — сказав голова держави.

25 серпня вперше в історії ЗАЕС відбулося повне відключення станції від енергомережі. Причиною цього стали обстріли росіян. За даними «Енергоатому», за день двічі відключалася повітряна лінія ПЛ-750 кВ «Дніпровська». Згодом Запорізька АЕС відновила з’єднання з повітряною лінією ПЛ-750 кВ «Дніпровська», але всі генератори залишилися відключеними. Фахівці стверджують, що радіаційний фон в Енергодарі знаходиться в межах норми.

Джерело

Новости Украины