Звір-оберіг, скарб Мазепи та замок: ТОП-3 цікавих фактів про Чернігів

Містичний звір як оберіг? Загублений скарб Івана Мазепи та Чернігівський замок, який зачаровує.

 

ТОП-3 цікавих фактів про Чернігів підготував сайт «Чернігівщина туристична».

 

Містичний звір – оберіг Чернігова?

 

Талісманом Древнього Чернігова називають Семаргла — звіра, зображення якого було виявлене на капітелях полуколон Борисоглібського собору. Це перший приклад застосування різьбленої пластики на фасадах пам’яток. На капітелях із білого вапняку вирізьблена фантастична істота з головою собаки, парою лап, пташиними крилами і оповитим лозою лускатим тулубом, який закінчується зміїним хвостом.

 

Ця істота втілює собою 3 світи: підземний, земний і небесний. Ці світи об’єднуються Світовим Деревом, яке символізує зображення лози. Цей звір є своєрідним символом і оберегом, який вже понад дев’ять століть боронить Княже місто.

 

Увага! Скарб!

 

Вже більше трьохсот років ходить по Чернігову легенда про золотий скарб Івана Мазепи, який він нібито сховав у будинку полкової канцелярії (будинок чернігівського полковника Якова Лизогуба) на Валу. Цей скарб досі оберігає душа Мотрі Кочубей (доньки генерального судді Василя Кочубея). За легендою, І. Мазепа вкрав Мотрю і заховав в будинку полкової канцелярії в Чернігові. Родина була проти зв’язку Мотрі з Мазепою, тому мати прокляла доньку за любов до старого гетьмана, який до того ж був її хрещеним батьком.

 

Тепер, кожного року вночі 28 серпня (Успіня Богородиці) Мотря обходить будинок, а кого зустріне, то благає перехрестити її, так як тільки хрест може зняти материнське прокляття. Та воно таке сильне, що всі з жахом тікають від привиду Мотрі (о дванадцятій годині ночі (!)). Скарби ж Мазепи так і не знайдені, бо тільки звільнена від прокляття Мотря може їх показати.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НЕЙМОВІРНА ЧЕРНІГІВЩИНА: КОЗАЦЬКА ФОРТЕЦЯ В БУБНІВЩИНІ. ФОТО

 

Замок у Чернігові?

 

У Чернігові збереглась вілла, побудована в кінці XIX століття поміщиком, предводителем дворянства Чернігівського повіту Григорієм Глібовим. Існує легенда, що Г. Глібов, перебуваючи в Парижі, зустрів жінку, яка йому дуже сподобалась, і запросив її до Чернігова, але вона відмовилась. Щоб привабити її, він побудував цей готичний будинок, який був схожий на невеликий лицарський замок.

 

Центральною спорудою садиби був двоповерховий будинок, зведений в готичному стилі. Цей замок має складний асиметричний план, якому відповідає пластичний фасад. Під будинком знаходиться глибокий і міцний підвал. Поряд з будинком збереглись будинок садівника, каретник, льодовня. До входу вела підковоподібна під'їзна алея.

 

Зараз у цьому будинку знаходиться науково-дослідний інститут сільськогосподарської мікробіології і розташований він по вулиці Шевченка, 97.

 

Источник

Новости Украины