ЄС відкрив переговори про вступ України та Молдови

ЄС відкрив переговори про вступ України та Молдови

Фото: x.com/vonderleyen

ЄС офіційно відкрив переговори про вступ України та Молдови. Про це 25 червня повідомила Європейська комісія.

— Сьогодні ЄС відкриває переговори про вступ України та Молдови. Ми стоїмо на порозі ключового моменту для цих двох країн. Разом ми можемо створити більшу та перспективну Європу. Шлях попереду буде нелегким, але також наповненим величезними можливостями, — сказано у Х Єврокомісії.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала Молдову та Україну з початком переговорів про вступ. Вона розповіла, що переговори про вступ покликані підготувати кандидатів до обов’язків членства.

— Це дуже добра новина, що сьогодні Європейський Союз відкриває переговори про вступ з Україною та Молдовою. Ми стоїмо на порозі важливого та трансформаційного моменту для цих двох країн і для нашого Союзу. І ми вшановуємо цінності та принципи, які нас об’єднують. ЄС завжди був більш ніж політичним та економічним союзом. Це є свідченням нашого спільного прагнення до миру, безпеки, демократії та процвітання. Народи України та Молдови продемонстрували свою непохитну відданість і рішучість бути частиною цього проєкту. Навіть у часи війни та смути вони почали масштабні реформи. Вони знають, що їхня подорож буде суворою та складною. Переговори щодо вступу мають на меті підготувати кандидатів до виконання обов’язків членства. Ось чому немає ярликів. Ми починаємо ці переговори в сильному дусі відкритості, залученості та відданості. Шлях попереду буде складним. Але він також наповнений величезними можливостями для Молдови та України, а також для всього нашого Союзу. Разом ми можемо створити більшу, більш динамічну та спрямовану у майбутнє Європу. Тому я бажаю вам успішного початку переговорів про вступ, — сказала вона у своєму відеозверненні.

7 червня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Єврокомісія підтримала початок переговорів щодо вступу України до ЄС. 23 червня 2022 року Україна набула статусу кандидата на членство в ЄС. 14 грудня 2023 року Європейська рада ухвалила рішення про початок переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу.
Джерело

Новости Украины